Zde může být vaše reklama.

Krajské volby by vyhrálo ANO, ostatní mají uctivý odstup

Krajské volby by vyhrálo ANO, ostatní mají uctivý odstup

27. 01. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Podle anketního průzkumu, který nechal zpracovat Olomoucký Večerník na začátku ledna, by nyní krajské volby vyhrálo hnutí ANO 2011. Ostatní strany se krčí s velkým odstupem vzadu, propad je zřetelný hlavně u ČSSD. Prakticky beze změny se pohybují pouze preference KSČM.

Výzkumu se ve dnech 5. - 10. ledna 2016 zúčastnilo celkem 264 obyvatel kraje ve věku 18 - 64 let, a to proporcionálně ve všech okresech. Volby by podle výsledků ankety přesvědčivě vyhrálo hnutí ANO. Druhá ČSSD od poslední, zářijové ankety, ztratila skoro 9%, pravděpodobně kvůli několika aférám, které ji během podzimu na krajské úrovni provázely. Pozice drží KSČM, propad naopak zaznamenává TOP09, jakkoli jen v řádu jednotek procent. Jednoprocentní nárůst hlásí ODS, podle zpracovatelů ankety však jde v převážné většině pouze o protestní hlasy cůči hnutí ANO, bez toho, aniž by respondenti výrazněji souhlasili s programem strany. Překvapením je výsledek Svobodných, které by v okresech Jeseník, Přerov, Prostějov a Šumperk nevolil téměř nikdo (výsledky se pohybovaly pod 3%), ve městě a okrese Olomouci však Svobodní zabodovali a překvapivě získali v anketě mírně přes 6% hlasů.

Krajských voleb by se v lednu 2016 zúčastnilo 43% oprávněných voličů, 75% z nich bylo už nyní definitivně rozhodnuto, komu svůj hlas ve volbách dají.

-red-

Další články