Zde může být vaše reklama.

Lumír Kantor zvolen senátorem, v druhém kole porazil Brázdila

Lumír Kantor zvolen senátorem, v druhém kole porazil Brázdila

15. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Napínavý a vyrovnaný souboj lékařů. Tak se dá označit druhé kolo senátních voleb v Olomouci. Své síly změřili poslanec a lékař záchranky Milan Brázdil s primářem novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Lumírem Kantorem. A právě Kantor voliče zaujal více.

Lumír Kantor oslovil v druhém kole 10 794 voličů, protikandidát Brázdil jen 9 786.

Pro Kantora jistě hrála nízká volební účast 18,72 %, která je však v rámci republiky nadprůměrná. Voliči KDU-ČSL, která Kantora do funkce navrhla jsou však disciplinovaní a k volbám chodí pravidelně. Pomoci mu jistě mohlo i to, že už v prvním kole jej otevřeně podpořila Strana zelených, TOP 09 a Starostové a nezávislí. V druhém kole s podporou přišly další politické strany, mimo jiné podporu vyjádřili politici hnutí Pro Olomouc či Pirátů. Kolem Kantora se tak vytvořila široká koalice stran z různých částí politického spektra.

Brázdilovi naopak mohl uškodit fakt, že již vykonává poslaneckou funkci a nabízí se tak argument, že své legislativní cíle již mohl v uplynulých třech letech prosadit. Řada voličů jeho kandidaturu vnímala i jako pokus získat trafiku, protože senátorský mandát potrvá dalších šest let, zatímco ten dosavadní poslanecký skončí už za rok.

Výsledky v jednotlivých obcích olomouckého senátního obvodu se příliš neliší. V samotné Olomouci vyhrál Lumír Kantor se ziskem 52,74 % hlasů, ve Velkém Újezdě pro změnu Brázdil s 55,48 procenty.

Z výsledku voleb nemá důvod být nadšený ani olomoucký komunální politik z hnutí ANO 2011 Milan Feranec. Pokud by se totiž do senátu dostal jeho spolustraník Milan Brázdil, zanikl by automaticky Brázdilův poslanecký mandát a Feranec by se jako první náhradník dostal do Poslanecké sněmovny.

-jač-

Další články