Zde může být vaše reklama.

Na Olomoucku bylo loni postaveno nejméně bytů za posledních deset let, trend je ale pozitivní

Na Olomoucku bylo loni postaveno nejméně bytů za posledních deset let, trend je ale pozitivní

26. 02. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Podle předběžných výsledků bylo v roce 2015 v kraji dokončeno 1 095 bytů, což bylo nejméně za sledovaných 10 let. Naproti tomu šestiletého maxima bylo dosaženo u počtu zahájených bytů. V roce 2015 byla v kraji zahájena výstavba 1 468 bytů. Snižování počtu vydaných stavebních povolení v Olomouckém kraji pokračovalo i v roce 2015. Stavební úřady v kraji vydaly 3 800 stavebních povolení, ve srovnání s rokem 2014 to byl pokles o 7,7 %. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 10 956 mil. Kč. Meziročně se zvýšila o 4,5 %.

Jak vyplývá z předběžné zprávy Statistického úřadu, která byla vydána v únoru, zZahájená výstavba bytů zaznamenala v Olomouckém kraji výrazný nárůst. Zahájených bytů bylo oproti předchozímu roku o 403 více, celkem bylo zahájeno 1 468 bytových jednotek. Meziroční nárůst o 37,8 % byl nejvyšší mezi všemi kraji. Zvýšení počtu zahájených bytů se týkalo většiny krajů, pouze v 5 krajích došlo k poklesu. Nejvíce staveb bylo na Olomoucku zahájeno v rodinných domech, a to celkem 634, na celkovém počtu zahájených bytů se podílely skoro 43%. Nárůst oproti předchozímu roku přitom činil 12%.

Dřív dominovaly bytové domy. Proč už to tak není

V současné době vidíme, že developeři mají větší či menší problémy s udržením svého provozního cash flow, ale zatím si všichni dokázali poradit. Developeři pravděpodobně začnou zlevňovat nové projekty. Problémem developerů je nedostatečná likvidita, realitní trh jako takový ale, zdá se, funguje. Podle výsledků nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q4/2015 poroste stavební sektor také v následujících dvou letech. V roce 2016 se podle devíti z deseti (87 procent) ředitelů stavebních společností objem produkce zvýší. „V průměru bude české stavebnictví v roce 2016 růst o 4,5 procenta. Skromnější predikce vývoje vyjadřují ředitelé velkých stavebních společností předpokládající růst o pouhé 1,8 procenta. Malé a střední firmy jsou optimističtější – predikují nárůst objemu sektoru až o 5,2 procenta,“ prezentuje výsledky výzkumu Jiří Vacek, ředitel analytické společnosti CEEC Research. Podle stavebního zaměření jsou nyní většími optimisty firmy, které se věnují pozemní výstavbě.

-ms-

Další články