Zde může být vaše reklama.

Vyjdete až nahoru? Není to vtip: myčka ve Slavoníně je vlastně rozhledna

Není to vtip: myčka ve Slavoníně je vlastně rozhledna

26. 04. 2019 - 11:57

Jestli jste se při průjezdu Slavonínem podivili nad neuvěřitelným tvarem automyčky na nároží ulic Jižní a Schweitzerova, pak vězte, že se oficiálně vůbec nejedná o myčku. Stavba je totiž zkolaudovaná jako rozhledna.

Dole nějakým omylem šplíchá voda a občas tam projede auto, úplnou náhodou. Tak by se dala popsat stavba, která vyčnívá na nároží Schweitzerovy a Jižní ulice v Olomouci. Přestože google zná stavbu ve svých mapách jako bezkontaktní automyčku, stavba je skutečně rozhlednou. A s dotací.

Dotační terno: rozhledny v dolíku
Rozhleden je u nás na obyvatele i rozlohu nejvíc na světě. Jejich výstavbu obcím a spolkům často hradily evropské dotace, které přerozdělovalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Měly zvýšit turistický ruch. Jenže peníze se často vyhazovaly oknem. A tak na mnoha místech stojí rozhledny, ze kterých nikam nedohlédnete.

Co je to rozhledna?
Majitelem pozemku a zřejmě i myčky je pan Oldřich Hut z Litovle, který se jinak zabývá podnikáním v personalistice, slavonínská myčka alias rozhledna má i své facebookové stránky, odkaz na provozující společnost je ale neuveden. Návštěvníci rozhledny ale mají možnost pořídit si zákaznickou kartu, na kterou navíc jako bonus dostanete 25% kteditu zdarma. Ministerstvo pro místní rozvoj se věcí zabývá. „Dneska možnosti, které máme financovány z evropských prostředků, už neumožňují, aby byly podporovány věci typu rozhleden a podobně,“ sdělila náměstkyně Olga Letáčková. Podle definice je rozhledna takovou stavbou, která je minimálně jeden den přístupná široké veřejnosti. Redakce se chystá přístupnost rozhledné plochy prověřit.

Další články