Zde může být vaše reklama.

Obyvatelé centra Olomouce se bouřili proti rušení nočního klidu z restaurací. Město chce odmítnout jejich petici

Obyvatelé centra Olomouce se bouřili proti rušení nočního klidu z restaurací. Město chce odmítnout jejich petici

24. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Padesát obyvatel centra Olomouce podepsalo v uplynulých měsících petici, která žádala město Olomouc o omezení hluku a opakované rušení nočního klidu formou obecně závazné vyhlášky. Magistrát ale penetům nevyhověl a petici chce na zítřejším jednáním Rady smést ze stolu.

Neustálé rušení nočního klidu, porušování limitů hluku, porušování veřejného pořádku, a tím i opakované zásahy do práva na pokojné bydlení a spánek - na to si stěžovala petice obyvatel centra Olomouce, která se dostala na stůl primátora Staňka. Podle petentů je hluk, ke kterému dochází, v přímé souvislosti s provozováním nočních restaurací, barů a klubů, a neutichá. Protože je otvírací doba podniků v centru až do časných ranních hodin, dochází často k rušení nočního klidu, ale i k ničení a poškozování majetku. To vše s ohledem na skutečnost, že i v centru města se nacházejí obytné domy, a nikoli pouze nebytové prostory.

Petice nespokojených obyvatel centra pak žádala ze strany města regulaci provozu nočních podniků, protože dohled Městské policie zatím žádné zlepšení nepřinesl. Svou petici a žádost o omezení provozní doby diskoték doručili občané na radnici v polovině března. Rada města se ale na svém jednání chystá petici odmítnout. "K problematice regulace provozní doby hostinských zařízení lze uvést, že statutární město Olomouc požadované omezení sice učinit může, avšak takový krok je zároveň zásahem do Listinou základních práv a svobod garantovaného práva na podnikání a provozování hospodářské činnosti. Pakliže by k takovému kroku město přistoupilo, muselo by postupovat velmi obezřetně, neboť na straně jedné stojí právo pokojného bydlení a spánku a na straně druhé neméně „silné“ právo na svobodu podnikání," uvádí se v důvodové zprávě k odmítnutí petice, která by měla být na jednání Rady schválena.

Celý návrh odpovědi petentům ze strany Rady města

Vážený pane Jiroute,

reaguji na petici občanů města Olomouce ze dne 10. 3. 2016, kterou se domáhají stanovení formou obecně závazné vyhlášky (dále jen „OZV“) omezení provozní doby hostinských zařízení. Zastupitelstvo města Olomouce předmětnou petici projednalo dne 27. června 2016 a rozhodlo žádosti petentů nevyhovět.

K problematice regulace provozní doby hostinských zařízení lze uvést, že statutární město Olomouc (dále jen „SMOl“) požadované omezení sice učinit může, avšak takový krok je zároveň zásahem do Listinou základních práv a svobod garantovaného práva na podnikání a provozování hospodářské činnosti. Pakliže by k takovému kroku SMOl přistoupilo, muselo by postupovat velmi obezřetně, neboť na straně jedné stojí právo pokojného bydlení a spánku a na straně druhé neméně „silné“ právo na svobodu podnikání. Zásah do provozní činnosti soukromých subjektů ze strany SMOl by tak musel být zcela v souladu s principem proporcionality, tedy musí být opodstatněný, přiměřený a nikoliv v rozporu se zásadou nediskriminace a zákonem na ochranu hospodářské soutěže. OZV navíc musí být formulována srozumitelně, dostatečně určitě, aby co možná nejkonkrétnějším způsobem reagovala na konkrétní poměry v konkrétní obci. Každá část obce má s ohledem na svůj charakter (historické centrum, nákupní zóny, převážně obytné části obce atd.) rozdílnou poptávku služeb. S ohledem na výše uvedené a rozhodovací praxi soudů je tak nemožná plošná regulace provozní doby hostinských zařízení na celém území obce, neboť míru intenzity regulace je třeba zkoumat v každém jednotlivém případě a nikoliv obecně.

Je na rozhodnutí obce zda a v jakém rozsahu by petenty požadovaná OZV měla či neměla být přijata. SMOl se však z výše uvedených důvodů k vydání takové OZV nepřiklání. Kromě již uvedené skutečnosti, že plošná regulace provozní doby pohostinských zařízení není možná, zde existují rovněž další argumenty, proč SMOl požadavku petentům uvedeném v petici nemůže v požadovaném rozsahu vyhovět. Především se jedná o práva subjektů provozujících hostinskou činnost, která jsou, jak již bylo uvedeno výše, garantována Listinou základních práv a svobod. Pakliže by SMOl přistoupilo k vypracování příslušné OZV, bylo by nutné s ohledem na požadavek určitosti a konkrétnosti OZV selektivně vytipovat konkrétní lokality, kde k takovému omezení dojde. Lze si jen obtížně představit, jak by měla vypadat nediskriminační kritéria výběru takových míst, neboť nejen historické centrum „potřebuje“ hostinská zařízení a oproti tomu snad v každé z části města se nacházejí obytné domy, jejíž obyvatelé mají právo na pokojné bydlení.

Ovšem je třeba zdůraznit, že SMOl nechce ponechat stížnosti svých občanů na porušování veřejného pořádku bez povšimnutí. Nabízí se využití stávajících dostupných možností k regulaci těchto rušivých vlivů, které mohou mít negativní dopad na kvalitu bydlení a SMOl je připraveno být v předmětné záležitosti s petenty v pravidelném kontaktu prostřednictvím svých pracovníků. V případě, že dojde k narušování veřejného pořádku, resp. nočního klidu, je připravena zasáhnout, a to nejen na podnět ze strany občanů města, městská policie (nepřetržitá telefonní linka – 156), jejímž je SMOl zřizovatelem. Za předpokladu, že by hluk z některého z pohostinských zařízení překročil rámec hygienických limitů, je možné nastalou situaci řešit s hygienickou stanicí (pro více informací se lze obrátit přímo na Krajskou hygienickou stanici Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci, telefonický kontakt 585 719 111), která mimo jiné vykonává státní zdravotní dozor v oblasti ochrany před hlukem. Tyto jednotlivé případy, na rozdíl od plošné regulace, SMOl řešit může a nabízí proto svým občanům v tomto plnou součinnost. 

-vb-

Další články