Zde může být vaše reklama.

Odchod šéfa povodí: Nezvládnutá protipovodňová opatření v Olomouci?

Odchod šéfa povodí: Nezvládnutá protipovodňová opatření v Olomouci?

12. 12. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Povodí Moravy s ročním rozpočtem 700 milionů korun mění ředitele. Ministr zemědělství Marian Jurečka minulý týden odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Na obsazení funkce generálního ředitele bude vypsáno otevřené výběrové řízení. Do doby jmenování nového generálního ředitele povede Povodí Moravy statutární zástupce generálního ředitele Antonín Tůma, dosavadní ředitel pro správu povodí.

Hodovský byl přitom ve funkci teprve tři roky. Na pozici ředitele jej jmenoval Jurečkův předchůdce Miroslav Toman, tehdejší ministr zemědělství bez důvěry a šéf Zemanovců v Ústeckém kraji. Hodovského tehdy Toman jmenoval narychlo a bez výběrového řízení už na začátku listopadu jako prozatímního ředitele. Hodovský do té doby působil jako šéf společnosti Well consulting, která se zabývá poskytováním odborných služeb v oblasti životního prostředí. Po jeho jmenování na pozici šéda Povodí Moravy převzala řízení firmy jeho manželka.

Důvody odchodu: I nevzvládnutá protipovodňová opatření v Olomouci?

Jedním z důvodů k odvolání Hodovského měla být i nezvládnutá protipovodňová opatření v Olomouci. Hodovský se tomu ale brání: "Státní podnik si nechal externí firmou na základě výběrového řízení zpracovat projektovou dokumentaci, po jejímž převzetí naši pracovníci v rámci interních mechanismů odhalili zásadní nesoulad s platným stavebním povolením. V rámci transparentnosti a zachování principu řádného hospodáře jsme proto rozhodli o reklamování projektové dokumentace u zpracovatele. U této miliardové zakázky si státní podnik nemůže dovolit riskovat a ohrozit tak mimo jiné budoucí průběh této klíčové stavby. Navíc znalecký posudek potvrdil, že projektovou dokumentaci lze připravit v souladu se stavebním povolením a není tedy důvod reklamaci nevyžadovat," napsal na svoji obranu odvolaný šéf pro Parlamentní listy.

 

Další články