Zde může být vaše reklama.

Olomouc řeší zácpy na Třídě Svobody. Semafory spolu budou mluvit

Olomouc řeší zácpy na Třídě Svobody. Semafory spolu budou mluvit

27. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ještě do konce letošního roku by měl být průjezd křižovatkami kolem tržnice plynulejší. Nevyhovující řadič na křižovatce tř. Svobody X Aksamitova se totiž radní rozhodli vyměnit za zařízení, které bude komunikovat s navazujícími křižovatkami směrem k Envelopě.

 „Propustnost křižovatky tř. Svobody X Aksamitova je dlouhodobým problémem. V rámci vzájemně koordinovaného úseku křižovatek v ulicích tř. Svobody a 17. listopadu totiž řadič této křižovatky nedokáže komunikovat s řadiči na ostatních křižovatkách. V obou směrech se tak před touto křižovatkou tvoří kolony a výjimkou nebývá ani úplně ucpaný úsek od křižovatky s Havlíčkovou ulicí,“ vysvětluje problémovou situaci náměstek primátora Aleš Jakubec. Řadič signalizačního světelného zařízení je v podstatě počítač, který celou křižovatku řídí. Při optimálním nastavení a koordinaci s okolními křižovatkami je pak například schopný vytvořit tzv. zelenou vlnu, díky čemuž může být provoz mnohem plynulejší.

Situaci kolem tržnice letos ještě zhoršila částečná uzavírka Velkomoravské ulice, kdy část objízdné trasy vede právě lokalitou u tržnice přes zmíněné křižovatky. S ohledem na plánované uzavření mostů na tř. Masarykova a Komenského kvůli realizaci protipovodňových opatření nelze ani v následujících letech čekat ulehčení dopravní situace.

„Rozhodli jsme se proto ještě letos investovat do výměny řadiče na křižovatce tř. Svobody X Aksamitova. Z oslovených firem, které dodávají řadiče schopné komunikovat s ostatními návaznými křižovatkami, jsme vybrali nejnižší cenovou nabídku, tedy za 980 tisíc korun,“ říká Aleš Jakubec. Nabídka zahrnuje zpracování nového dopravně závislého řízení do tří vzájemně koordinovaných křižovatek, úpravy dopravního řešení pro DPMO (podklad softwaru do palubních počítačů), osazení nového řadiče  CROSS RS 4 a jeho připojení k dopravní ústředně pomocí GSM sítě a pracovištím MMOl, umožnění jeho dálkové správy a veškeré montážní práce.

Díky výměně řadiče dojde ke zvýšení propustnosti ulic tř. Svobody a 17. listopadu a ke vzájemné koordinaci křižovatek. Bude tak možné bezpečně odbočit vlevo do Aksamitovy ulice a i provoz MHD bude v tomto místě plynulejší.

„Ačkoli díky těmto a podobným úpravám ve městě dojde k výraznému zlepšení dopravní situace a plynulejšímu provozu, současný stále se zvyšující trend nárůstu individuální dopravy nám neumožňuje tato kritická místa vyřešit stoprocentně. I z toho důvodu zpracováváme Plán udržitelné městské mobility, který bude dalším stupněm v řešení dopravní situace v Olomouci,“ upřesňuje náměstek Jakubec.

V průběhu výměny řadiče nebude nijak omezená doprava ve zmíněné lokalitě, řidiči ani MHD se tedy nebudou muset vyhýbat žádným uzavírkám ani omezením. Výjimkou bude krátká odstávka světelné signalizace křižovatky tř. Svobody X Aksamitova.

Plynulejšího provozu v lokalitě u tržnice bychom se měli dočkat ještě do konce letošního roku.

-age-

Další články