Zde může být vaše reklama.

Olomoucký krajský soud se začal zabývat kauzou fiktivních receptů na léky. Jde o 11,5 milionu

Olomoucký krajský soud se začal zabývat kauzou fiktivních receptů na léky. Jde o 11,5 milionu

12. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Před olomouckým krajským soudem se v těchto dnech obhajují praktický lékař Vladimír Líčeník a lékárník Luděk Konvička, kteří jsou obžalovaní z podvodů s fiktivními recepty, které vystavovali na "mrtvé duše". Celková škoda má být podle obžaloby 11,5 milionu korun, podvody procházely šest let.

Podle obžaloby přitom zneužili osobní údaje pacientů, ke kterým se ale léky a zdravotní pomůcky nikdy nedostaly. Před soudem se zodpovídá také revizní lékař Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Martin Piperka, který jim prý pomáhal uniknout trestnímu stíhání. Soud se případem bude zabývat až do pátku.

Podle žalobce Karla Studeného se podvodů muži dopouštěli od roku 2006 do roku 2012. Líčeník podle něj vystavoval recepty na pacienty ze své evidence bez jejich vědomí, část z nich přitom už jeho pacienty ani nebyla. Lékařské předpisy na léky a zdravotnický materiál předával lékárníkovi Konvičkovi, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám. Ty poté provedly úhradu léků a zdravotnického materiálu na bankovní účet lékárníka.

Státní zástupce Studený škodu vyčíslil nejméně na 11,45 milionu korun. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, dodal žalobce. Líčeník a Konvička jsou obžalovaní z podvodu, revizní lékař Piperka je obžalovaný z nadržování. Líčeník u soudu uvedl, že se ničeho protiprávního nedopustil, léky prý předepisoval pouze pacientům podle jejich zdravotního stavu.

-ms-

Další články