Zde může být vaše reklama.

Olomoucký soud zamítl žalobu za poškození Lucie (7) u porodu

Olomoucký soud zamítl žalobu za poškození Lucie (7) u porodu

22. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucký Okresní soud dnes v plném rozsahu odmítl žalobu na Fakultní nemocnici Olomouc za poškození dnes sedmileté Lucie u porodu s trvalými následky. Podle soudkyně se nepodařilo prokázat příčinnou souvislost mezi vedením porodu a postižením dítěte. Rodina se velmi pravděpodobně proti rozsudku odvolá.

reklama poutak

Jednání u OKresního soudu pokračovalo po dvou letech. Během této doby se soudu nejprve nedařilo najít znalce, který by vyhotovil revizní znalecký posudek na základě videozáznamu z porodu, který měl prokázat použití nedovolené metody Kristellerovy exprese. Zpracování posudku se nakonec ujala Nemocnice Na Bulovce, a žalující strana byla s takto vyhotoveným posudkem od počátku nespokojena. Podle advokáta rodičů Petra Poločka rozsudek zjevně stranil nemocnici a podal tak na zpracovatale posudku trestní oznámení k Okresnímu státnímu zastupitelství.

Rozsudek padl už dnes, nečekaně

Žalující rodina se ještě před jednáním pokusila navrhnout přerušení řízení do doby, než bude státním zastupitelstvím ukončeno šetření, olomoucký soud ale s návrhem nesouhlasil a pokračoval v jednání. Krátce po poledni pak vynesl v první instanci rozsudek, který žalobu rodiny v plném rozsahu odmítl. "Jsme přesvědčeni, že soud nevzal v potaz všechny provedené důkazy. Například znalecký posudek, který jsme napadli, tvrdí, že tlak na břicho je povolený, pokud jde do kontrakce. Je to pomýlená teze, ale i pokud by tomu tak bylo, ze spisu je jasné, že nemocnice kontrakce neměřila a zákrok proto byl za všech okolností non lege artis," prohlásil po skončení jednání právní zástupce rodiny Lucie.

Proces tak bude pokračovat u Krajského soudu.

-ms-

Další články