Zde může být vaše reklama.

Památková inspekce ministerstva kultury je ze hřbitova na Kopečku zděšena

Památková inspekce ministerstva kultury je ze hřbitova na Kopečku zděšena

11. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Ministerská památková inspekce prošetřila zbabranou rekonstrukci hřbitovní zídky na Svatém Kopečku. Její závěr je naprosto jednoznačný a nepřipouští diskusi: "Došlo k nevratné škodě, kterou lze zpětně jen stěží nebo vůbec napravit. Zaniklo zde autentické hřbitovní oplocení, které tvořilo prostředí kulturní památky kaple sv. Barbory," říká ve svém stanovisku ředitel Památkové inspeknce ministerstva kultury Martin Zídek.

Ministerská inspekce je přesvědčena, že co se stalo, už bohužel nelze odestát, a vrátit hřbitov do původní podoby už ptakticky nelze. Obává se proto,  aby postup městského orgánu památkové péče pro futuro nezaložil legální rozhodovací praxi. Co jinak říká ministerská zpráva? Nachází pochybení na pochybení.

Zodpovědným náměstkem je Šnevajs

Celá "rekonstrukce" probíhala většinově v době, kdy Správa hřbitovů buď neměla ředitele, nebo měla prozatimního. Za povolením ke stavbě betonové zdi ovšem najdeme především rukopis Vlasty Kauerové. Ta svým rozhodnutím navázala na částečnou přestavbu zdi z roku 2000, kdy byly použity betonové bloky, a povolila betonem obehnat celý hřbitov. Došlo tak k nevratným škodám. "Dříve vystavěnou zeď z Face Bloků nelze považovat za podklad pro aplikaci ustanovení § 2 odst. 4 správního řádu, podle kterého je třeba postupovat v obdobných případech obdobně, ve stejných stejně. V této věci udělený souhlas s provedením stavebních prací je nezákonným správním aktem a jeho vydání nemůže založit oprávněné očekávání žadatele na úseku stavebního práva ani na úseku památkové péče. Stavebník se nemůže s odkazem na zásadu legitimního očekávání dovolávat povolení stavby s odkazem na stavební úpravy skutkově shodné nebo obdobné, které však byly realizovány na základě aktu, jehož nezákonnost je za daných okolností zjevná," píše se v ministerském stanovisku, které má Hanácký Večerník k dispozici.

Vlastimil Blaťák

Další články