Zde může být vaše reklama.

Před volbami: ČSSD podle všeho obsazuje místa na kraji svými věrnými

Před volbami: ČSSD podle všeho obsazuje místa na kraji svými věrnými

26. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V nedávné době proběhlo několik podezřelých personálních výměn na pozicích vedoucích odborů Krajského úřadu. Co je zarážející, všichni nově příchozí jsou buď členy, nebo mají úzké vazby na ČSSD, která nyní na kraji vládne. Jesliže bylo totéž nedávno vyčítáno primátoru Staňkovi na olomoucké radnici, pak na té krajské, která je více mimo dozor médií, zažíváme v poslední době možná totéž.

Redakce Hanáckého Večerníku připouští, že část tohoto článku je spekulací; jestli je skutečně hlavním kritériem výběru nových šéfů odborů jejich stranická příslušnost, nikdo nahlas neřekne. Posuďte ale sami, a obrázek si udělejte taktéž sami:

Klepy, nebo skutečnost? Opozice je druhého názoru

Už v červenci 2015 nastupuje na pozici vedoucí odboru podpory řízení příspěvkových organizací paní Miroslava Březinová. Podle zákulisních informací má být jejím přítelem starosta města střední velikosti v Olomouckém kraji za Českou stranu sociálně demokratickou. Ve zmíněném městě začalo být jejich společné působení na jednom městském úřadě překážkou, a pro paní Březinovou bylo nutné najít jinou umístěnku. Díky vazbám na ČSSD se jí podařilo stát se vedoucí zmíněného odboru.

Taktéž o Svatavě Špalkové, nově vedoucí odboru kanceláře ředitele krajského úřadu, se povídá, že její manžel je kamarádem pana hejtmana Rozbořila. Tím ale výčet členů nebo sympatizantů ČSSD, kteří rychle získávají dobře placená místa ve strukturách Krajského úřadu, nekončí: v květnu 2016 nastupuje paní Olga Fidrová na pozici vedoucí ekonomického odboru. Ví se o ní, že má vazby na hejtmana, doposud pracovala na obecním úřadě v Němčicích, a zaměstnanci úřadu, které jsme oslovili, nijak nelitují její nepřítomnosti. "Jediný, kdo ji kdy hájil, byla paní starostka Němečková z ČSSD. Jinak nikdo, nemá odborné znalosti a její práce vždycky postrádala kvalitu," říká anonymně jeden z bývalých kolegů z Němčic.

Jistě, možná jde o dohady. Nebýt ovšem toho, že se výměny dějí podezřele rychle a za podezřelých okolností, přesně tak, aby v době konání krajských voleb měli všichni nově jmenovaní po zkušební době a podle služebního zákona bylo těžké je odvolat. ČSSD si tak možná na kraji zachová vliv, i kdyby po volbách o politické vedení přišla.

 

Miroslav Žbánek (ANO): Ti neschopní skončí sami s přihlédnutím k jejich výsledkům

 

V poslední době došlo k několika podezřelým výměnám na pozicích vedoucích odborů na kraji. Zdá se, že mohly být upřednostněny politické vazby před odbornými schopnostmi. Co si o tom myslíte?

Nedávno jsem v jednom neformálním rozhovoru slyšel poznámku, že ČSSD je jednou z největších personálních agentur v Česku. Podívám-li se na obsazování zejména vedoucích pozic ve veřejné správě, tak na tom něco zřejmě bude. Média v nedávné době opakovaně upozorňovala na dění na olomouckém magistrátě po volbách a personální zemětřesení na krajském úřadě pár měsíců před volbami to jen potvrzují. Ne náhodou bude většině nových krajských manažerů a úředníků končit zkušební lhůta těsně před volbami. To vše jen odráží aroganci stranických špiček a je dobře, že na to média upozorňují. Sám se tím, kdo je na kraji čí  kamarádíček příliš nezabývám, ale kupodivu se mi informace průběžné dostávají. I samotní zaměstnanci kraje nebo starostové měst a obcí této situace už mají plné zuby.

Jak to chcete jako opozice řešit?

Víte, my na rozdíl od sociální demokracie respektujeme zákony a pravidla. Neplánujeme žádné čistky. Politická příslušnost sama o sobě není známkou neschopnosti. Jako dlouholetý personalista dokonce nezatracuji ani způsob výběru, kdy si ze dvou zcela srovnatelných kandidátů vyberete toho, kdo vám "víc sedí". Ať je to lidsky nebo názorově. Jenže ČSSD to dle mého názoru přehání a vytváří si z veřejné správy, která má být z principu nestranná, vlastní politický aparát. Proti tomu je jen jediná obrana. Nastavit takovou strategii a politiku lidských zdrojů, která zajistí, že z veřejných peněz budeme platit jen opravdu schopné zaměstnance a nikoliv trafikanty. Jejich stranická příslušnost a světonázory, pak nejsou tak důležité. Samozřejmě, pokud rozhodují nestranně a nikoliv ve prospěch zájmů nějaké partaje.

Takže nechcete tyto zaměstnance dostat pryč?

Ti neschopní skončí sami s přihlédnutím k jejich výsledkům. Není součástí naší politické kultury se mstít. To neznamená, že mi to nevadí, ale respektuji pravidla. Samozřejmě jiná věc je, pokud byl při výběru zaměstnance zcela porušen zákon. Tam pak nevidím jiné řešení než nápravu takového nezákonného postupu. I když v pracovním právu to taky není zcela jednoduché.

Vlastimil Blaťák

Další články