Zde může být vaše reklama.

Primátor dá milion na znevýhodněné spoluobčany

Primátor dá milion na znevýhodněné spoluobčany
Miroslav Žbánek, primátor Olomouce

05. 04. 2019 - 10:56

Olomouc - Během Světového dne zdraví, který připadá na sedmého dubna, dojde ke spuštění nového dotační titulu primátora. Program, ve kterém je jeden milion korun, bude zaměřený na pomoc znevýhodněným či hendikepovaným spoluobčanům.

Rada a zastupitelstvo nedávno rozdělilo desítky milionů korun do různých dotací podporujících sport, kulturu nebo turistický ruch. Program, který by hradil pořizování zdravotnických a kompenzačních pomůcek, na něž nelze dosáhnout v současném systému zdravotního pojištění, nám ale chyběl,“ vysvětluje primátor Miroslav Žbánek.

S představením grantu záměrně čekal na sedmý duben. „Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň připomínkou toho, že Světová zdravotnická organizace se snaží o vymýcení různých nemocí a o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě, a to hlavně u sociálně slabších částí populace. Činnost této organizace je zaměřena na prevenci,“ objasnil Žbánek.

Program je určen na podporu společensko-prospěšných projektů pro zlepšování kvality života a zdravotní péče, seberealizaci a vyrovnávání příležitostí osob se zdravotním omezením. Kromě toho slouží i k pořízení technických zdravotnických pomůcek či lékařských přístrojů sloužících případně i širšímu okruhu osob v rámci zdravotnických zařízení na území města Olomouce

O finanční podporu na zlepšování kvality života a zdravotní péče, seberealizaci a vyrovnávání příležitostí osob se zdravotním omezením mohou žádat fyzické i právnické osoby. Primátor přitom počítá i se zapojením neziskového sektoru. Lze však podpořit pouze ty projekty, které pro svou mimořádnost nemohou být podpořeny z jiných dotačních programů statutárního města Olomouce, a jedná se o projekty nekomerčního charakteru.

Žádosti bude posuzovat Odbor kancelář primátora. O dotaci do 50 tisíc korun rozhodne rada města, při vyšších částkách zastupitelstvo.

-age-

Další články