Zde může být vaše reklama.

Pro zatoulané olomoucké psy do Čech pod Kosířem? Brzy asi realita

Pro zatoulané olomoucké psy do Čech pod Kosířem? Brzy asi realita

foto: Útulek Zlín

18. 07. 2020 - 09:00

AKTUALIZOVÁNO Olomouc/Čechy pod Kosířem - Zatoulal se vám pes, strážníci městské policie jej odchytili a vy jste věděli, že jej najdete v útulku na Neředíně? To se už brzy může změnit. Město totiž vypsalo výběrové řízení na nový spádový útulek, ve kterém díky nižší cenně zvítězil Voříšek z Čech pod Kosířem. Nově by se tak měl každý pes, odchycený v ulicích Olomouce, dostat do útulku tam. Podle mluvčího radnice Michala Folty sice výběrové řízení proběhlo, celý proces ale ještě ukončený není. Proti přesunu spádového útulku mimo Olomouc vznikla také petice.

Proč vlastně bylo vyhlášeno výběrové řízení?

"Smluvní vztah funguje na základě staré smlouvy, uzavřené před desítkami let na dobu neurčitou. Podle právníků ale vzhledem k rostoucímu finančnímu objemu služby už musí na zakázku proběhnout výběrové řízení. Město proto, aby dostálo zákonné povinnosti, výběrové řízení připravilo. Důvodem k němu tedy nebyla nespokojenost se současným poskytovatelem dané služby, jen snaha uvést vše do souladu s právem," prozradil mluvčí radnice Folta.

„Podporujeme místní spolky, organizace a firmy, právě tak jsme podporovali i olomoucký útulek pro psy, s jeho službami jsme byli spokojeni a žádnou změnu jsme neiniciovali,“ vysvětlil primátor Miroslav Žbánek. Také on potvrdil, že na nutnost vypsat soutěž na veřejnou zakázku při rostoucím finančním objemu upozornili právníci.

Radnice proto vyhlásila soutěž na standardní veřejnou zakázku, dle požadavků platné legislativy, s přísně stanovenými kritérii pro výběr poskytovatele služeb, spojených se zajištěním péče o nalezené psy.

Puhač: Vypsání soutěže byl pro nás po všech těch letech šok

Pro provozovatele současného útulku to byl šok. "Že se nějaká soutěž chystá jsme z různých indícií tušili, jen po všech těch letech, kdy se u nás střídali primátoři a slibovali hory doly a vedoucí OŽP radnice, RNDr.Loyka si vždy spolupráci pochvaloval a všichni  byli rádi za náš nadstandardní vstřícný přístup při řešení různých potíží to byl docela šok," prozradil Večerníku Ivan Puhač, předseda olomoucké pobočky Ligy na ochranu zvířat.

Do vyhlášené soutěže se přihlásily dva subjekty. Stávající poskytovatel služby, Liga na ochranu zvířat ČR, a společnost Ajsha, která provozuje útulek pro psy v nedalekých Čechách pod Kosířem. Účastníci soutěže museli podle vyjádření magistrátu splnit různá přísná kritéria, mimo jiné doložit, že jsou schopni poskytovat kvalitní službu a že k tomu mají odpovídající technické a provozní podmínky útulku.  Tyto skutečnosti o splnění kvalifikace byly od vybraného dodavatele podle vyjádření magistrátu řádně doložené, pracovníci magistrátu měli také zkontrolovat a prohlédnout útulek samotný.

Jediné kritérium? Nižší cena

Podle magistrátu o novém poskytovateli služby, díky konkrétně nastaveným kritériím kvality rozhodla nabídková cena za péči o jednoho psa na den. A na základě tohoto kritéria tak zvítězil účastník s nižší nabídkovou cenou, v tomto případě útulek z Čech pod Kosířem. Ten totiž nabídl výrazně nižší cenu, než současný spádový útulek.

Současný provozovatel olomouckého útulku následně podal námitky proti rozhodnutí o výběru dodavatele, ty byly zadavatelem včas a řádně vypořádány. Daný účastník následně podal návrh k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) k přezkoumání úkonu zadavatele.

Právní kroky potvrdil Večerníku také Puhač.

"Zvrátit výběr dodavatele se snažíme ještě i nyní, nejprve jsme podali námitky proti výběru z důvodů jednak velmi podezřele nízké ceny za den pobytu psa a hlavně za nepravdivé údaje vítěze o vybavení a možnosti umístění počtu psů, když městem požadovaných 70 míst není schopen poskytnout, navíc zatajil, že polovinu útulku pronajal na ekonomickou činnost jiné právnické osobě a zapírá, že provozuje v areálu též psí hotel Hugo, což ale na svých webových stránkách prezentuje jako stálou službu i s ceníkem a podmínkami. Všechny naše námitky město po údajné prohlídce pracovníky OŽP (Odbor životního prostředí pozn. red.) odmítlo a tvrdí, že kotců je mnohem víc, než uvádí například i zápis z kontroly útulku ze strany KVS ze srpna loňského roku. Dnes využívám ještě poslední možnost na zvrácení výsledku výběrového řízení a zasílám návrh na zahájení řízení o přezkoumání ůkonů zadavatele," uvedl pro Večerník Ivan Puhač.

Do doby, než ÚOHS rozhodne, nemůže město uzavřít novou smlouvu. Další krok k vyřešení situace tedy musí momentálně učinit příslušný státní orgán. Zatoulané psy proto olomoučtí strážníci zatím vozí jako obvykle do útulku Ligy na ochranu zvířat v Neředíně.

Co by znamenal přesun útulku pro Olomoučany a co pro útulek samotný?

"To, že jsme výběrové řízení nevyhráli, může být pro nás za určitých okolností i katstrofou, které se budeme samozřejmě snažit zabránit. Pokud to ale opravdu dopadne tak, že Olomouc podepíše smlouvu na péči o toulavé a opuštěné psy s jiným poskytovatelem, budeme nuceni zásadním způsobem změnit chod našeho útulku a tím i rozsah péče, ale nikdy ne na úkor kvality," uvedl Puhač.

"Pro laika a občana Olomouce to znamená, že pokud se jim zaběhne jejich mazlíček a bude odchycen 'měšťáky', musí si nejprve telefonicky domluvit s útulkem Voříšek kdy si pro něj mohou do Čech pod Kosířem přijet, to proto, že OŽP si dal do podmínek výběrového řízení, že příjem a výdej psů stačí domluvit telefonicky, u nás mohli kdykoliv v rámci pracovní doby. Podstatné je, že útulek Voříšek přijímá pouze psy od obcí se smlouvou a u nás je možné se domluvit v případě nenadálých situací i jinak," doplnil Puhač.

Provozovatel Voríšku vyčkává

Pro Olomoucký deník se k situaci vyjádřil také provozovatel útulku Voříšek z Čech pod Kosířem, Leopold Dostál.

"Využili jsme možnost a zúčastnili jsme se veřejné zakázky. Podali jsme nabídku, město ji vyhodnotilo jako nejlepší," prozradil mimo jiné pro Deník.

Podle jeho vyjádření, které Deníku poskytl, se Olomoučané nemusí bát, že by pro zaběhnutého psa museli do Čech pod Kosířem.

"Pokud bychom tuto službu pro město v budoucnu zajišťovali, zřídili bychom v Olomouci speciální záchytné místo s odborným dohledem. Městská policie by tam měla přístup nonstop," uvedl pro Deník Dostál.

Další články