Zde může být vaše reklama.

Radnice šla drsně na hospodskou kvůli předzahrádce. Ta stála 20 let a sezónní demontáž nedávala smysl

Radnice šla drsně na hospodskou kvůli předzahrádce. Ta stála 20 let a sezónní demontáž nedávala smysl

08. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kavárník Petr z Dolního náměstí se stal v Olomouci synonymem provozovatele, který válčí s městem o zimní předzahrádku. Problém předzahrádek je ale mnohem širší, než se může na první pohled zdát. Zinaida Navrátilová provozuje už dva roky restauraci Na Letné, před několika dny jí ale došel z Magistrátu neuvěřitelný dopis.

V něm ji vedoucí odboru městské zeleně Jitka Štěpánková vyzývá, aby do konce února odstranila svoji předzahrádku. Tu paní Navrátilová v zimě jednak vůbec nevyužívala, ale hlavně - celá stavba předzahrádky stála na místě plus mínus dvacet let, a její likvidace jednoduše není jen tak. „Současně mi v dopise oznámili, že mi předzahrádku v roce 2018  a v následujících letech nepovolí vůbec,” svěřila se nám. Proč, nechápe. Na radnici nic nedluží, kolem restaurace vždycky udržovala perfektní pořádek. Pro hospodu je to samozřejmě likvidační.

Nejkrásnější předzahrádka ve městě
Posedět na ruské a ukrajinské speciality se do restaurace Na Letné scházelo široké okolí. Kromě dobrot kuchyně paní Navrátilové je lákal výhled na Hradisko, blízkost vody, a božský klid. Po nepochopitelném zásahu úředníků je s tím vším nyní konec.  „Zahrádku jsem na základě rozhodnutí města nechala odstranit. Chlapi ji rozebírali v těch nejhorších mrazech, nešlo to, za práci a odvoz materiálu jsem zaplatila třicet tisíc. Stavba nové za dva měsíce by stála stejně, na to nemám,” říká. Jenže žádná nová už nebude.
Na pozadí podivné městské iniciativy může být plánovaná stavba pontonového mostu přes Moravu, který by měl zajišťovat spojení před řeku v době, kdy začne rekonstrukce mostu u Bristolu. Jenže není to jen tak - podle informací, které má redakce k dispozici, zatím o žádném mostu rozhodnuto ani nebylo a nejspíš k jakémukoliv verdiktu dojde až na základě zkušeností z prvního měsíce „výluky”. „Komu mohla zahrádka zavazet,” ptá se nešťastná hostinská. Sama se rozhodla úřadům vzdorovat a snaží se rozhodnutí Magistrátu změnit. Sama na to ale možná i přes zjevné odhodlání nestačí. Rozhodnutí úředníků o tom, že jí ani letní předzahrádka vůbec nebude povolena nejen letos, ale dokonce ani v dalších letech, zatím zůstává platné.
Vlastimil Blaťák

neolstav inz ucetni

Další články