Zde může být vaše reklama.

Samotišky se mají napojovat po ulici Roháče z Dubé. Místní nechápou

Samotišky se mají napojovat po ulici Roháče z Dubé. Místní nechápou

29. 01. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Plánované zaslepení Selského náměstí kvůli stavbě tzv. východní tangenty pobuřuje místní. Město i kraj totiž tvrdí, že nemají 550 milionů na přemostění tangenty, a podle projektové dokumentace ke stavbě bude Svatý Kpeček nově napojen přes ulici Roháče z Dubé.

Křižovatka Na Pile ale podle dopravních odborníků nemůže kamacitně zvládnout novou dopravní situaci. Krkolomné dopravní napojení ulicí Roháče z Dubé ale potvrzuje i samotný projekt ke stavbě, který má Hanácký Večerník k dispozici. Ten na více než sedmdesáti stranách velmi podrobně a přesně podle zákona řeší například ovzduší, klima, hlukové zatížení nebo vlivy na půdu, vlivem na lidi a na přerušení poutní cesty k bazilice se ale jako by nezabývá, nebo jen velmi okrajově.

Plánované napojení cesty na Svatý Kopeček ulicí Roháče z Dubé se nelíbí ani místním, kteří většinově chybějící peníze považují za výmluvu, mající za účel skrýt vlastní neschopnost při tvorbě projektu. "Shodou okolností jsem si prošla facebookovské profily a webové prezentace místních politiků. Jak je možné, že největší olomoucké téma této doby ani jeden z nich nijak nekomentuje, nenabízí žádné řešení. I Tesařík zmlknul, když skončily volby, a to měl tangenty plná ústa," myslí si obyvatelka Bělidel paní Majerová.

Zahájení stavby východní tangenty se plánuje na rok 2022. To samo o sobě v praxi znamená, že jednak mají obyvatelé Olomouce dostatek času na vyjádření občanského odporu, jednak bude věc velmi pravděpodobně řešit až příští městská vláda, a může se stát velmi zásadním volebním tématem. Příští komunální volby proběhnou v roce 2018.

-ms-

Další články