Zde může být vaše reklama.

Schůzka na Kopečku ohledně hřbitova nic nepřinesla, jen vypjaté emoce

Schůzka na Kopečku ohledně hřbitova nic nepřinesla, jen vypjaté emoce

01. 07. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Setkání s občany, které tento týden uspořádala komise místní části Svatý Kopeček ve věci historické zídky kolem místního hřbitova, která je měněna za betonové bloky, skončila pouze pokusem o dehonestaci aktivisty Milana Řeháka a emocemi na obou stranách, věcné řešení ale nenabídla. Proti sobě stojí dva bloky, které jsou v tuto chvíli znepřátelené natolik, že najít shodu je nemožné.

"Jsem z průběhu zklamána. Přestavitelé města sem přijeli v podstatě proto, aby na základě nějakého výkladu zón ochranného památkového pásma obhájili svůj postup. Jenže proto tu být neměli. Byli tu proto, aby se zodpovídali," svěřila se po skončení asi hodinu a půl trvající schůzky jedna z diskutérek.

Pokus pánů Šnevajse z radnice a občanského aktivisty Řeháka ze Svatého Kopečka pana Řeháka byl v průběhu schůzky zcela obstruován přítomným "diskutérem", který debatu zřejmě pojal jako příležitost pomstít se Řehákovi. Nekonečně dlouhým projevem se snažil znevěrohodnit Řehákovu stížnost tím, že přece "neexistuje pojem historická cihla", a dlouze citoval z článků v tisku pasáže vytržené z kontextu, které se hodily do jeho výpovědi. Když byl po několika marných pokusech přeci jen zastaven a ke slovu se dostali i jiní, vládla už v sále nálada znechucení a nedohody.

"Takhle řešení nenajdeme. Beru to tak, že byly nastaveny mantinely a obě strany si řekly, sice v emocích, ale řekly, svá stanoviska. Bylo by proto logické, kdyby tím řešení celé věci právě začalo. Doufám, že to touto schlzkou neskončilo," vyjádřil se po skončení akce další z občanů Kopečka.

 

-vb-

Další články