Zde může být vaše reklama.

Šest milionů sazenic pro Libavou. A zvyšuje se podíl listnáčů, kvůli suchu

Šest milionů sazenic pro Libavou. A zvyšuje se podíl listnáčů, kvůli suchu

19. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V rámci obnovy lesa poškozeného kalamitou vysadí v letošním roce Vojenské lesy a statky v šesti lokalitách, které spravují, celkem 11,5 milionů sazenic listnatých a jehličnatých dřevin. Největší část přitom míří do lokality vojenského újezdu Libavá na Olomoucku, ohrožené kůrovcem a suchem. Polovinu veškeré letošní výsadby přitom tvoří listnaté dřeviny.

Jen letos se znovu zalesní celkem 1780 hektarů plochy na šesti lokalitách v Čechách a na Moravě. Na tuto obnovu lesa přitom bude potřeba 11,5 milionů kusů sadebního materiálu. Většinu z nich přitom budou tvořit sazenice listnatých dřevin. „Zvyšování podílu listnáčů v celkové výsadbě je opatřením na zvýšení stability a přirozené skladby lesů. Průměrné zastoupení listnatých dřevin v lesních porostech u VLS je 25 procent, takže v letošní obnově lesa výrazně překračujeme tento podíl. A ne jen v letošní, trend je obecně v posledních letech vzestupný,“ uvedl ředitel VLS Josef Vojáček.

Téměř polovina sazenic na obnovu lesů u VLS, přes 45 procent,  letos zamíří do problematické lokality vojenského újezdu Libavá na Olomoucku. „Milionová armáda“ sadebního materiálu zde v Oderských vrších v předhůří Jeseníků má pomoci s obnovou lesa, který trpí dlouhodobě nedostatkem srážek. „Ty se v regionu projevují od roku 2006, v loňském extrémně suchém roce pak situace vygradovala v kalamitní stav. Původně jsme pro Libavou počítali s výsadbou okolo 4,9 milionů sazenic, v současné chvíli již kalkulujeme s 5,2 miliony,“ uvedl výrobní náměstek VLS Libor Strakoš.

Drtivá většina sazenic na obnovu lesů u VLS přitom pochází z vlastních zdrojů. Pět školkařských středisek VLS letosvypěstuje 9 milionů výsadby schopných prostokořenných a krytokořenných sazenic jehličnatých a listnatých dřevin. Správa lesních školek VLS přitom disponuje nejmodernějšími technologiemi pro produkci sadebního materiálu. „VLS investovaly a rozvíjí moderní technologii pěstování krytokořenného sadebního materiálu metodou, kdy dochází k úpravě kořenového systému, na tzv. vzduchovém polštáři. Prokazuje se, že sazenice lesních dřevin pěstované touto technologií mají výrazně vyšší ujímavost při výsadbě,“ dodal k tomu vedoucí Správy školek VLS Pavel Draštík.

Drtivá většina sazenic pro letošní rok přitom v lesích Vojenských lesů a statků již své místo našla. Do konce června bylo vysazeno ve středočeských Brdech, Doupovských horách na Karlovarsku, jihočeských Boleticích na Šumavě, severočeském Ralsku, na Libavé i v Drahanské vrchovině bezmála 9 milionů sazenic.

-ms-

Další články