Zde může být vaše reklama.

Shromáždění Pirátů a Zelených v Olomouci: Pod dohledem

Shromáždění Pirátů a Zelených v Olomouci: Pod dohledem

08. 05. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Od 14 hodin proběhla 8. května v Olomouci společná demonstrace Zelených a Pirátů, nazvaná "Shromáždění na podporu demokracie a lidských práv". Pokojná akce se zhruba stovkou účastníků byla zřejmě ze strany policie vyhodnocena jako riziková, na místo se sjeli policisté a snažili se nenápadně vmísit do davu a snímat veškeré dění.

"Jsou k smíchu," svěřil se jeden z účastníků demonstrace. "Zřejmě nás vyhodnotili jako extremisty, přitom jsme tady většinou mladí lidé s malými dětmi. Je zvláštní, že podobně nemonitorují také akce ODS a ČSSD, což jsou podle mého mnohdy opravdoví extremisté," řekl Večerníku.

"V poslední době se v České republice stále častěji uskutečňují různé pochody či demonstrace, které svým nenávistným obsahem přispívají ke zhoršování společenské atmosféry a zbytečně přichází s apokalyptickými scénáři budoucího vývoje u nás i ve světě. V den historického vítězství nad fašismem proto chceme upozornit na to, že Česká republika a my jakožto její občané jsou ochotni a schopni plnit své závazky vycházející z jejího členství v Evropské unii (EU) a že se zodpovědnosti za pomoc lidem v nouzi nevyhýbáme. Právě EU je v kontextu současného vývoje připomínkou obrovských možností, které krizové situace při správném řešení přináší," stálo v oficiální pozvánce na akci na facebooku. Na Shromáždění vystoupil také předseda Pirátů Ivan Bartoš, který dal Olomouci přednost před souběžně konanou demonstrací v Praze. Ten na okamžik dezorientoval natáčející policisty, když kvůli větru a echu v mikrofonu odložil techniku, a začal ke shromážděným řečnit zcela bez mikrofonu. "Doufám, že jste si všiml, jak se na sebe ti policajti zmateně dívali a krčili rameny," prohodil s úsměvem směrem k redaktorovi HV účastník Shromáždění.

Přítomní policisté, kteří se shromažďovali v civilu za rohem už hodinu před zahájením Shromáždění, natáčeli dění na náměstí ze dvou kamer. Jedna byla umístěna na ochozu radnice, druhý kameraman sledoval dění od Opery a zhruba třicet minut po zahájení se přemístil blíže demonstrujícím až k Arionově kašně. Na přítomnost fotografa Večerníku, který se oba dva snažil nafotografovat, reagovali velmi nepříjemnými pohledy; účastníci demonstrace je průběžně obdarovávali letáky, které byly mezi účastníky Shromáždění distribuovány.

-vb-

Další články