Zde může být vaše reklama.

Smogový dýchanek v Olomouci? Už v pondělí

Smogový dýchanek v Olomouci? Už v pondělí

19. 02. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Polétavý prach už několik týdnů dusí občany Olomouckého kraje. Největší potíž se smogem mají v Olomouci, Přerově a Prostějově. Na nečinnost vedení Olomouce chce upozornit chystaný pondělní happening Strany zelených.

„Celá Haná se dusí smogem. Asi není překvapením, že za zvýšené hodnoty může v největší míře právě automobilová doprava a těžký průmysl,“ uvedl pro HV online první místopředseda Zelených v Olomouckém kraji Ondřej Plachý s tím, že už nesčetněkrát došlo k překročení zákonných limitů polétavého prachu a současný stav je tedy protiprávní.

Když se Plachý dozvěděl, že v Olomouci byly limity překročeny sedmatřicetkrát, snažil se s problémem něco dělat. „Komunikoval jsem přímo s odborem životního prostředí v Olomouci a dozvěděl jsem se, že město prakticky nic v těchto otázkách aktuálně nepodniká. Byli bychom rádi, kdyby se to změnilo, a na příštím zastupitelstvu hodláme předložit několik návrhů, počínaje MHD zdarma a konče službou lepšího varování občanů před smogem,“ vyjmenoval Ondřej Plachý, o co bude zelený zastupitel Richard Kořínek v olomouckém zastupitelstvu usilovat.

Kromě toho se ale pokouší na přetrvávající polétavý prach ve vzduchu upozornit i aktivistickou cestou. V pondělí 20. února pořádá od 15. hodin happening „Olomoucký smogový dýchánek“, kdy za pomoci transparentů a roušek u frekventované silnice chtějí na nečinnost vedení Olomouce upozornit. Připravena bude též petice, ve které chtějí vyzvat radu města ke konkrétním krokům v boji se smogem, jehož hlavním zdrojem je ve většině měst automobilová doprava.

 

Jakub Čech

Další články