Zde může být vaše reklama.

Studenti představili budoucnost IT, silné a slabé stránky regionu i návrhy spolupráce firem se školami

Studenti představili budoucnost IT, silné a slabé stránky regionu i návrhy spolupráce firem se školami

01. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V BEA campusu Olomouc se konalo prezentační finále 5. ročníku esejisticko-prezentační středoškolské soutěže s názvem „V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu!“ Soutěž byla v tomto roce pořádána společností BEA centrum Olomouc společně s partnery jednotlivých soutěžních kategorií.

Do soutěže se letos zapojilo 11 středních škol z celého kraje. Stejně jako v minulém roce, i lotos byla soutěž rozdělena na dvě části. Studenti ze středních škol tak museli nejprve napsat eseje na jedno ze 4 zadaných témat. Na základě těchto esejů bylo vybráno 12 soutěžních týmů, 3 v každé kategorii, které dnes o svá vítězství bojovaly ve velkém Prezentačním finále před odbornou porotou i zaplněným sálem BEA campusu Olomouc.

Většina finalistů vystupovala poprvé s mikrofonem a před tak velkým publikem, přesto si poradili se svými prezentacemi výborně. Ti nejlepší ze všech se umístili na prvních místech ve svých kategoriích a odnesli si nejen silné zážitky, ale také hodnotné ceny, které do soutěže věnovali partneři.   

Velký dárkový koš regionálních produktů od společnosti BEA 4 Junior, která je partnerem první kategorie s názvem „Jak by mohli podnikatelé a firmy spolupracovat se školami“ získaly tři studentky Anna Škopíková, Lucie Gazdová a Zuzana Bízová z Gymnázia Olomouc, Čajkovského z týmu ALUZA.

V kategorii „Jak se chopit příležitosti, aneb kdo nic nezkusí, nic nepokazí“ jejímž odborným garantem byla Moravská vysoká škola Olomouc, zvítězily studentky z Obchodní akademie a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, Přerov, Markéta Povalová, Tereza Peřinová, Marie Hilscherová v týmu s názvem Březové větvičky. Děvčata získala stipendia na Moravské vysoké škole Olomouc a zájezdy do Vídně od společnosti Bohemian Fantasy.     

IT technologie blízké budoucnosti, touto problematikou se zabývala soutěžní kategorie s názvem „Návrat do budoucnosti aneb Jak ICT změní svět za 10 let?“ V této kategorii zvítězil tým s názvem „#..a teď už o nic (ne)jde!“, který byl tvořen studentkami Annou Horáčkovou a Veronikou Stratilovou z Gymnázia Šumperk.  Odborným garantem kategorie byla společnost TESCOSW, která jako ceny do soutěže věnovala chytré hodinky. Tento tým získal také cenu publika, kterou volili diváci přítomní v sále. Vítězky obdržely balíčky, které věnovalo Statutární město Olomouc.

Partnerem kategorie „Proč (ne) chci žít v Olomouckém kraji“ byl Olomoucký kraj a Statutární město Olomouc. Vítězem se stal tým s názvem Černá a bílá studentek Anny Heinzové a Dominiky Nosálové, které si odnesly krásné ceny v podobě elektronických čteček.

Prezentačního finále a slavnostního vyhlášení výsledků se zúčastnili také senátor za Olomoucký kraj Ing. Martin Tesařík, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ing. Zdeněk Švec a náměstek primátora Statutárního města Olomouce PhDr. Pavel Urbášek. Své studenty přišli podpořit také pedagogové a ředitele zapojených středních škol. „Já jsem tady poprvé a jsem mile překvapena. Je vidět, že někteří již prezentovali a mají zkušenosti, naproti tomu někteří začínají a mají trému, ale to je normální, to by měl asi každý. Moc se mi líbí navržená témata. Četla jsem také práce našich žáků a líbí se mi, jak to pojali. Také z organizačního hlediska jsem maximálně spokojená,“ uvedla pedagožka Renata Homolová z Obchodní akademie Přerov. 

-age-

Další články