Zde může být vaše reklama.

Třaskavá kauza zrušených památkářů: Slovní bitva na krajském Zastupitelstvu!

Třaskavá kauza zrušených památkářů: Slovní bitva na krajském Zastupitelstvu!

12. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Olomoucí hýbe kauza zrušení odboru kultury na kraji, což má za následek rozpuštění krajských památkářů v organizační sruktuře jiného odboru, a pravděpodobně i velmi ztíženou možnost proti rozhodnutím olomouckého Magistrátu (ztělesněno postavou Vlasty Kauerové). Podívejte se, co k věci řekli vybraní členové krajského Zastupitelstva - zvýraznění textu redakce HV.

Mgr. Rašťák

Nedokážu v tuto chvíli posoudit, jaký to bude mít dopad na agendu, jaký to bude mít dopad na rozhodování samosprávy, jaký to bude mít dopad pro zajišťování podkladů pro rozhodování nás jako samosprávy a zastupitelstva. Zkušenost to pro nás bude úplně nová, protože tak, jak je ten návrh paní ředitelkou podán, tak je svým způsobem výjimečný v celorepublikovém pohledu. Budeme vlastně jediným krajem, který nemá jak kulturu, tak sport, alespoň na úrovni oddělení. To je prostě realita, se kterou se budeme v průběhu tohoto následujícího půlroku setkávat. Je pravda, že svým způsobem význam památkové péče a kultury z hlediska veřejnosti je v tuto chvíli soustředěn především na mne jako na náměstka, který tuto agendu zajišťuje. Budu teď v tuto chvíli plnit pravděpodobně úlohu, kterou dříve svým způsobem velmi intenzivně plnil i vedoucí oddělení kultury nebo oddělení sportu. Takže beru to jako úkol pro mne a úkol pro další organizační činnost, která je před námi. To je můj osobní názor.

Ing. Rozbořil

Paní ředitelka rozhodla, jestli mohu repliku. Samozřejmě beru, že tento záměr nebyl projednán s jednotlivými kluby a zastupiteli. S tím souhlasím. Nicméně byl projednán s kompetenčními odbory, byl projednán s odborovou organizací, a byl projednán částečně i s komisí kultury. Takže se nejedná o svévolné rozhodnutí paní ředitelky. Čekal jsem spíš negace ohledně kultury, o druhé části, oddělení památkové péče, jsem diskusi ani nečekal. Skutečně tam jsou zásadní rozhodnutí, které možná z vašeho pohledu budou ve střetu se stavebním úřadem. Osobně si to nemyslím a především to je výkon státní správy.

Ing. Jílek

Nemohu souhlasit s tím, co tady říkáte. Nemluvím o části kultury, o které jste mluvil, ale druhá část, což znamená památková péče, spojená se stavebním řádem, to je průšvih první třídy. Tyto dvě části jdou velmi často proti sobě. Jestliže v odvolacím řízení budou mít tato dvě oddělení jednoho nadřízeného, tak nemůžete zaručit nestranné rozhodování, a to si myslím, že je daleko větší problém, než cokoliv jiného. Paní ředitelko, tohle nejste schopná zajistit, že to bude fungovat bez toho, že by byly připomínky, námitky, že by bylo odvolání nebo dovolání ministrovi nebo na ministerstvo. K poznámce, že novináři budou psát, že náš kraj je „nekulturní“, změna tomu sice nahrává, ale to není to nejdůležitější. Důležité jsou tyto dvě věci. S kolegou Slavotínkem musím souhlasit, že tyto věci by se neměly dělat v roce voleb, a že by se měly projednat dřív, než se takto vypálí. Paní ředitelka rozhodla, udělala první rozhodnutí, ROK ho vzala na vědomí, nemohu jaksi souhlasit a hlasovat pro usnesení ROK tak, jak ho tady máme.

ing. arch. Pejpek

Dovolte mi v úvodu trochu olomouc-centrismu. Pravděpodobně víte, že v Olomouci je již několik let žhavé téma výškové stavby vs. ochrana památek, resp. ochrana unikátního souboru barokní architektury v olomoucké památkové rezervaci. Chtěl bych v té souvislosti poděkovat zastupitelům za TOP09 a KDU-ČSL, kteří v minulosti veřejně na ochranu památek vystoupili. Jak možná víte, v Olomouci došlo nedávno k potvrzení vedoucí magistrátní památkové péče v její funkci. Na rozdíl od kraje, kde hodláte odbor zrušit, v Olomouci z vzniklo z oddělení památkové péče odbor. Proč mluvím o tak lokální záležitosti? Bude to znamenat významné oslabení památkové péče v Olomouci. Rozhodování v asi nejdůležitější kauze posledních let - záměru výškové budovy Šantovka Tower - ukázalo buď značnou odbornou nekompetentnost olomouckých památkářů, nebo velmi malou odolnost proti klientelismu. V této situaci Krajský úřad ruší Odbor kultury, který byl dosud jedinou pojistkou proti špatnému výkonu prvoinstanční památkové péče. Od 1. dubna má dojít rozprášení pracovníků odboru kultury na dva jiné odbory. Všichni se stanou řadovými pracovníky. To bude znamenat ztrátu odborné kompetence a odborné autority. Památkové péče je vysoce odborná, specializovaná činnost. Dobré pracoviště potřebuje odborné, koncepční vedení. Rozhodování leckdy složitých případů vyžaduje zaštítění autoritou osobní a odbornou. Pokud mám správné informace, reorganizaci nepodpořilo KSČM ani příslušný náměstek. Důsledky reorganizace půjdou proti programovému prohlášení vedení olomouckého kraje. Dovoluji si vyzvat ředitelku krajského úřadu prostřednictvím jejího zástupce a především zastupitele za ČSSD, aby situaci ještě zvážili. Aby památková péče měla i nadále v čele respektovaného odborníka, jakým byl dosud např. PhDr. Garčic. Jak potvrzují i průzkumy, lidé v našem kraji jsou na památky hrdi - tvoří část naší identity. Jsou důležité pro nás domácí a jezdí za nimi tisíce turistů. Památky si zaslouží profesionální ochranu a péči.

-red-

Další články