Zde může být vaše reklama.

Univerzita Palackého se poprvé dostala do prestižního Šanghajského žebříčku

Univerzita Palackého se poprvé dostala do prestižního Šanghajského žebříčku

30. 08. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Univerzita Palackého poprvé pronikla do prestižního globálního žebříčku vysokých škol ARWU Academic Ranking of World Universities, v němž obsadila 601. až 700. pozici. Ve stejné kategorii se nachází také Masarykova Univerzita a ČVUT, z českých univerzit si nejlépe vede Univerzita Karlova na 201. až 300. místě. Nejlépe si univerzita vedla v přírodovědeckých oborech.

videoprojektory web

Takzvaný Šanghajský žebříček patří spolu s The World University Rankings a QS World University Rankings k nejprestižnějším. „V jistém smyslu jsme dosáhli dílčí mety, kterou bylo proniknutí Univerzity Palackého do nejprestižnějších světových ratingů," řekl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Univerzita Palackého byla v prestižním seznamu u šesti oborů. Nejlépe si univerzita vedla v přírodovědeckých oborech. Nejlepšího umístění dosáhla ve fyzice a zemědělských vědách, v obou obsadila ve světě 201. až 300. pozici. Silné postavení prokázali olomoučtí vědci i v oblasti biologických věd, v nichž Univerzita Palackého figuruje na 301. až 400. místě. Stejné pozice v tomto případě dosáhla i Masarykova univerzita.
Do pětistovky nejlepších se olomoucké vysoké učení dostalo také v oboru chemie, v technických vědách zaměřených na environmentální problematiku a farmaceutických vědách (401.-500.) Například v oboru chemie se na seznamu spolu s ní z tuzemských univerzit nachází už jen Univerzita Karlova.

Ukazuje se, že navzdory rozdílným metodám hodnocení v různých žebříčcích se naše univerzita zlepšuje ve všech podstatných ukazatelích," uvedl Miller.„To se projevuje mimo jiné v tom, že se na nás začínají obracet ve vyšší míře zahraniční partneři s nabídkou spolupráce," dodal.
Univerzita Palackého se tímto objevuje ve všech globálních žebříčcích takzvané Velké trojky, což potvrzuje její pevnou pozici mezi světovými univerzitami," uvedla vedoucí oddělení pro mezinárodní strategii na Univerzitě Palackého Zuzana Polanská.

Celkově bylo hodnoceno více než 4000 vysokých škol. Mezi nejlepší pětistovku pronikla Univerzita Karlova s 20 obory, Univerzita Palackého a Masarykova univerzita byly v prestižním seznamu u šesti oborů a ČVUT u pěti. Na prvním místě v ARWU 2017 je stejně jako loni Harvardova univerzita následovaná Standfordovou univerzitou. Nadvládu amerických univerzit v první desítce žebříčku narušuje Univerzita v Cambridge na třetí pozici a Oxfordská univerzita na 7. místě.

Žebříček ARWU je nejstarším mezinárodním žebříčkem vysokých škol na světě, poprvé byl publikován v roce 2003. Původně vznikal na Šanghajské univerzitě, od roku 2009 ho zpracovává společnost Shanghai Ranking Consultancy.

-kz-

Další články