Zde může být vaše reklama.

Univerzita Palackého vyvěsila vlajku Tibetu. Nepolitické politikum

Univerzita Palackého vyvěsila vlajku Tibetu. Nepolitické politikum

20. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Univerzita Palackého, stejně jako ostatní české univerzity, vyvěsila včera před polednem vlajku Tibetu. "Jako výraz přesvědčení, že nehledě na politická hlediska a ekonomické zájmy máme pořád právo se setkávat i hovořit s kýmkoliv, tedy i s dalajlámou," uvedl rektor UP Jaroslav Miller.

Vlajka byla vyvěšena ve středu přesně v 11:55, symbolicky tedy za pět minut dvanáct. Univerzita o vyvěšení informovala na svém facebooku, nikoli ale na webových stránkách. V souvislosti s kontroverzním prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů Česka od včerejška rychle stoupl prodej tibetských vlajek v olomouckých kamenných obchodech a nyní se objevují na soukromých budovách po celém městě.

Tibetská vlajka (přesněji oficiální vlajka tibetské exilové vlády) byla původně bojová zástava navržená ve dvacátých letech 20. století jedním Japoncem. Poprvé byla představena v roce 1912, který sjednotil vojenské vlajky všech tibetských provincií do jedné, kterou používala tibetská armáda až do roku 1950.  Po protičínskémv roce 1959 byla vlajka na území Číny zakázána. Výjimkou je Hongkong, kde tento zákaz neplatí.

-vb-

Další články