Zde může být vaše reklama.

Územní rozhodnutí na rozhlednu Spiritualie je zrušeno. Věc se vrací na začátek

Územní rozhodnutí na rozhlednu Spiritualie je zrušeno. Věc se vrací na začátek

01. 03. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Krajský úřad vrátil stavebnímu úřadu k projednání územní rozhodnutí ohledně rozhledny Spiritualia, kterou chtěl podnikatel Josef Tesařík postavit vedle již existujícího BEA centra. "Spiritualia dostala územní rozhodnutí v poslední den platnosti starého územního plánu, podle nového se povolit nedá," okomentoval na facebooku rozhodnutí Krajského úřadu Architekt a opoziční zastupitel za hnutí ProOlomouc Tomáš Pejpek.

Původní územní rozhodnutí pro Spiritualii bylo vydáno doslova na poslední chvíli, a to 29.9.2014, poslední den platnosti starého územního plánu. 53 metrů vysoká plánovaná budova tak dostala od úřadů zelenou.Nový územní plán, který začal platit od října 2014, se totiž k výškovým stavbám staví zančně odmítavě. Podle investora mělo jít o duchovní centrum areálu, v němž sídlí i Moravská vysoká škola, v budově se měl nacházet společenský sál, knihovny, studovny, pracovny a v horním patře také kavárna a vyhlídková plošina. Náklady byly před dvěma lety vyčísleny okolo 200 milionů korun, investorem měla být společnost Tesco SW a RCO.

Proti stavbě Spiritualie se ohradili obyvatelé z okolních domů, kteří počítali s tím, že v okolí nesmí vyrůst vyšší, než čtyřpatrová budova. Pak ale radní zrušili studii určující výškové limity v okolí a hrozilo, že majitelé bytů přijdou o výhled na volné prpstranství, protože jim několik metrů od oken bude stát přes padesát metrů vysoká budova.
-ms-

Další články