Zde může být vaše reklama.

V Hejčíně se staví nový depozitář vědecké knihovny. Z uvolněného prostoru v Červeném kostele se stane kulturní centrum

V Hejčíně se staví nový depozitář vědecké knihovny. Z uvolněného prostoru v Červeném kostele se stane kulturní centrum

20. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Právě začíná stavba depozitáře Vědecké knihovny. Do nově stavěné budovy poputuje více jak milion svazků. Z vyprázděného červeného kostela se stane kulturní centrum. To bude ovšem ještě několik let trvat.

banner do článku

Vědecká knihovna v těchto dnech začala se stavbou nového depozitáře v Hejčíně. Dokončen by měl být koncem léta příštího roku. Přestěhuje se do něj přes milion svazků z červeného kostela a z dalších prostor.

Budovy, ve kterých byly doteď knihy skladovány, nevyhovují požadavkům knihovny. „Pokud se majitel pronajatého prostoru rozhodl budovu zušlechtit, například vyměnit okna, neměli jsme možnost knihy při rekonstrukci vystěhovat. Na svazky se tudíž prášilo," vysvětluje současný stav depozitářů ředitelka vědecké knihovny Jitka Holásková. „V prostorách je také sucho a často vyšší teploty. Kožené vazby knih tak mají tendenci praskat," dodává Holásková. Dalším z důvodů stavby byly vysoké pronájmy depozitářů.

V minulosti jsme se snažili získat budovu v olomoucké městské části Neředín, což se nám nakonec nepovedlo," uvedla minulý rok pro Olomoucký deník Holásková. Letos se knihovně podařilo získat potřebné finance k stavbě vlastního depozitáře. „Poprvé v historii knihovny budeme moci fondy přestěhovat do vhodných klimatických podmínek," tvrdí zástupce ředitelky Miloš Korhoň. Vědecká knihovna vlastní vzácné staré dokumenty, jejichž skladování vyžaduje speciální přístup.

Cena nového depozitáře se vyšplhala na téměř 120 milionů korun. Dotace z evropských fondů pokryjí 85 procent celkové částky, 10 procent přispěje kraj, jakožto zřizovatel knihovny. Zbytek doplatí stát. Stavba by měla být dokončena v srpnu 2018, další rok potrvá přesun knih.

Červený kostel, který slouží desetiletí jako depozitář Vědecké knihovny, čeká brzy nová kapitola. „Z kostela se stane centrum pro kulturu s možností využití prostoru pro koncerty vážné hudby, čtení nebo výstavy," říká tisková mluvčí kraje Kamila Navrátilová. Na stavební úpravy kostela by se mohlo dostat v druhém pololetí 2019.

-kz-

Další články