Zde může být vaše reklama.

Větší kontrolu hospodaření obcí „zařízli" také senátoři z Olomouckého kraje

Větší kontrolu hospodaření obcí „zařízli" také senátoři z Olomouckého kraje

08. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Senátoři před časem "zařízli" změnu Ústavy, která by dala více pravomocí Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Šlo o to, že by nezávislý úřad mohl kontrolovat také hospodaření obcí, krajů, státních a městských firem. Zde všude protečou miliardy, které neprocházejí dostatečnou kontrolou. Podívali jsme se, jak hlasovali senátoři z Olomouckého kraje a není to hezký pohled – zákon nepodpořila jak prostějovská Božena Sekaninová, tak šumperský Zdeněk Brož. Bývalý hejtman Martin Tesařík pro změnu nedorazil na jednání.


Libovolnou radnici či kraj, Dopravní podnik města Olomouce nebo třeba prostějovské Vodovody a kanalizace by mohl kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad, pokud by byla schválena novela Ústavy a také prováděcí zákon. Návrhy dorazily v květnu do Senátu, ke schválení změny Ústavy by bylo potřeba, aby pro hlasovaly tři pětiny přítomných senátorů, chyběly tak pouhé čtyři hlasy. Protože se jedná o ústavní zákon, poslanecká sněmovna nemůže veto Senátu přehlasovat. Návrh prosazovala protikorupční iniciativa Rekonstrukce státu a k jeho podpoře se poslanci zavázali před sněmovními volbami.


Mezi senátory, kteří už při samotném jednání vystupovali pro přijetí zákona, je přerovská senátorka Jitka Seitlová, nestranička zvolená za koalici Strany zelených a KDU-ČSL. „Byla jsem zástupkyní veřejného ochránce práv. Veřejnému ochránci přišly desítky, možná více stížností ročně na to, že se někdo domnívá, že obec buď sama, nebo v nějakém jejím podniku či příspěvkové organizaci nehospodaří správně. Co musel učinit ochránce? Řekl: Ne, tam nesmíme, tohle nebudeme sledovat, tohle nemůžeme kontrolovat. Bohužel. A co zůstalo? Zůstala jakási pachuť. Nikdo to nemůže řádně zkontrolovat. Zůstala nedůvěra. Myslím si, že známe spoustu stěžovatelů, kteří opravdu nemají pravdu, které nemáme jakým způsobem přesvědčit nezávislým úřadem, že skutečně, já nevím, v technických službách je všechno v pořádku, že obec naprosto správně hospodaří. Byla bych ráda, kdyby právě třeba v těchto situacích takto mohl zasáhnout NKÚ, protože kdo jiný než nezávislý kontrolní úřad může tuto roli obrovské důvěry, kterou si získal, plnit," vysvětlila Jitka Seitlová na schůzi Senátu, proč bude hlasovat pro. Kromě ní zákon podpořila také Alena Šromová, lékařka a senátorka za obvod 66, který je tvořený obcemi na Olomoucku a Šumpersku.
Šumperský starosta Zdeněk Brož se ale zdržel hlasování, čímž fakticky hlasoval proti, neboť rozhodující je počet hlasů pro návrh. Ten zdůraznil význam lobbingu ze strany vedení měst a obcí. „Obce a města jsou podrobeny v současnosti asi sedmi stupňům kontrol, které spolu často nekomunikují, předkládají rozdílné závěry, což způsobuje v důsledku zmatek a neschopnost se ve výsledcích kontrol orientovat. Podle komentáře předkládajícího prezidenta NKÚ, se údajně nemají obce a města kontrol obávat, protože na každou obec přijde řada asi jednou za několik desítek let. Toto konstatování mne nijak neuklidňuje, takový návrh kontrol mi pak připadá nesmyslný a zbytečný, jsem pro skutečně systémová opatření nikoliv pro náhodné loterie," vyjádřil se pro Hanácký Večerník Zdeněk Brož. Dodal, že proti tomuto zákonu jsou jednomyslně obce sdružené ve Svazu měst a obcí. „Absolutně nesouhlasím s návrhem, aby byly kontrolovány obce pouze nad 10 000 obyvatel, nevím totiž jaký je rozdíl mezi obcí, která má 9 000 a 10 000 a ta první nemá být kontrolována a ta druhá ano. Nedává mi to vůbec žádný smysl. Jsem absolutním příznivcem zákona, kdy by města a obce kontroloval například pouze NKÚ v koordinaci se všemi dalšími kontrolami," dodal senátor Brož.


Podobně jako on uvažovala také prostějovská senátorka, bývalá místostarostka a prostějovská zastupitelka Božena Sekaninová, která se rovněž zdržela hlasování. „Senát již před dvěma roky projevil dobrou vůli zvýšit pravomoci NKÚ. Jasně definovanou podmínkou však bylo odstranit duplicitu kontrol. Novela tuto podmínku nerespektovala, nebyl tedy důvod ji podpořit. Jsem zásadně proti nesmyslnému zvyšování byrokracie," vysvětlila senátorka Sekaninová.
Problém násobení kontrol si dala za cíl vyřešit Sobotkova vláda, k dnešnímu dni však k vyřešení nedošlo.

PŘEHLEDNĚ


Jak hlasovali jednotliví senátoři z Olomouckého kraje:
61 Olomouc - Martin Tesařík - nepřítomen
62 Prostějov - Božena Sekaninová – zdržela se
63 Přerov - Jitka Seitlová - pro
65 Šumperk - Zdeněk Brož – zdržel se
66 Olomouc - Alena Šromová - pro

-jač-

Další články