Zde může být vaše reklama.

Volby vyhrálo ANO. KSČM, ČSSD mimo zastupitelstvo

Volby vyhrálo ANO. KSČM, ČSSD mimo zastupitelstvo

foto: Lukáš Blokša

03. 10. 2020 - 18:00

AKTUALIZOVÁNO 19:58/ Volby v Olomouckém kraji podruhé za sebou vyhrálo hnutí ANO. Při volební účasti přes 33 procent získalo hnutí ANO přes 27 procent a 18 mandátů. Na druhém a třetím místě s 19,5, respektive 18,5 procenty skončily koalice Pirátů a Starostů a Spojenci - Koalice pro Olomoucký kraj. Do zastupitelstva se dostala také ODS a SPD. Mimo zastupitelstvo zůstala koalice ČSSD a Patrioti Olomouckého kraje, KSČM a Trikolóra hnutí občanů.

ANO získalo v novém zastupitelstvu 18 mandátů, Piráti a Starostové 13, Spojenci 12, ODS 7 a SPD 5. ČSSD s Patrioty ani KSČM se do zastupitelstva oproti minulosti nedostaly, pětiprocentní hranici pak nepřekročila ani poprvé v kraji kandidující Trikolóra.

Hejtman Okleštěk (ANO 2011): Jednání o nové koalici nebudou jednoduchá

ANO v krajských volbách získalo 18 mandátů, stávající hejtman před volbami pokaždé říkal, že pokud to bude víc, než v minulých volbách, bude to úspěch. "S naším výsledkem jsem velmi spokojený, protože to považuji za ocenění práce, kterou jsme na hejtmanství odváděli. Když máme osmnáct, je to pro mě důvod k radosti," uvedl Okleštěk.

Pokud bude chtít ANO sestavit vládnoucí koalici, je už teď jasné, že se bude muset poohlédnout alespoň částečně jinde, než po minulých volbách, jeden z koaličních partnerů, ČSSD, se totiž do zastupitelstva těsně nedostala. Vyjádřil se také k tomu, zda už probíhají nějaká povolební vyjednávání.

"Jednání začnou, intenzivně, protože není na co čekat, je třeba se bavit. Uvidíme, jaký bude přístup jednotlivých stran, jak se budou stavět k výsledkům voleb. A třeba se dohodneme," řekl Okleštěk. Zároveň poznamenal, že nečeká jednoduchá jednání, protože například koalice Spojenců se podle něj ústy předsedy Jurečky vyjádřilo, že s ANO ne, takže jeden z možných koaličních patnerů odpadá.

"Musíme s jinými. Podíváme se na programový průnik, s kým jsme schopni podle programů a počtu mandátů složit koalici," řekl.

Vyjádřil se také k tomu, co by se dělo, kdyby hnutí ANO skončilo v opozici. "Nebylo to jednou, kdy ANO zvítězilo a stalo se opoziční stranou. Jde o otázku nastavení, já si myslím, že jsme vždy konstruktivní, ať v opozici, tak v koalici," prozradil Okleštěk.

Kandidát na hejtmana Josef Suchánek (Piráti a STAN): 

Druhým na pásce, kdo by se mohl snažit sestavit koalici, je po volbách Josef Suchánek, respektive koalice Pirátů a Starostů. Také jeho jsme se zeptali na to, jak vnímá zisk mandátů, konkrétně třinácti.

"Je to úspěch. Je to bezvadné, mám radost. Vlastně moc nevím, co k tomu říct. Sám vidíte, že začínáme malinko oslavovat, na druhé straně začínáme také vyjednávat. Takže se dělíme na skupinu slavící a skupinku vyjednávající, která slaví zatím jenom v duchu," řekl Suchánek Večerníku bezprostředně po tom, co bylo jasné, jak volby v kraji dopadnou.

Odpověděl také na otázku, s kým už Piráti a Starostové vyjednávají. "V rámci zveřejňování výsledků našeho přirozeně nejblizšího partnera, kterým jsou Spojenci," uvedl Suchánek. Pokud by tyto dvě strany šly do koalice, stále by to nestačilo, v 55 členném zastupitelstvu by měly 25 křesel, potřebují tak k sobě ještě třetího. SPD to podle Suchánka rozhodně nebude, na počty mandátů by to tak podle něj byla ODS.

"Matematika v případě, že nebudeme oslovovat ANO, což nechceme dělat, alespoň ne teď, je jednoduchá. SPD jsme si už dávno zakázali, takže zbývá ODS," prozradil další plány Suchánek. Komunikaci s ANO se ale nebrání.

 

Další články