Zde může být vaše reklama.

Zahrádkáři z Nových sadů: Protipovodňové plány byly účelově změněny, poškozuje nás to!

Zahrádkáři z Nových sadů: Protipovodňové plány byly účelově změněny, poškozuje nás to!

03. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zahrádkáři z novosadské kolonie jsou na nohou. Důvodem je urychlená realizace čtvrté etapy protipovodňových opatření, která kvůli termínu čerpání dotací nečekaně předbíhá druhou. Spor se rozhořel letos v létě a na téma čtvrté etapy protipovodňových opatření jednalo v srpnu i Zastupitelstvo. Smírné řešení je ale zatím zřejmě v nedohlednu.

luneta banner

Podle zahrádkářů ale došlo v tichosti k tomu, že původní plán na úpravu levého břehu Moravy přestal bez zdůvodnění platit, a Povodí Moravy chce najednou nelogicky pracovat na pravém břehu. Tedy v místě, kde leží zahrádkářská kolonie. Kauza odstartovala letos v létě, zděšeným zahrádkářům totiž hrozí okamžitá výpověď z nájemních smluv bez toho, aniž by dostali k dispozici náhradní lokalitu. Podle informací jednoho ze zahrádkářů, Rostislava Inderky, se nyní do celého sporu vložila i příslušná ministerstva. „Mohu potvrdit, že jsme oslovili ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí. Oba úřady přislíbily, že celou věc prošetří,” uvedl pro Hanácký Večerník Inderka.

Za zahrádkáře se postavila i opozice
Na straně zahrádkářů také v posledních týdnech přibývá opozičních politiků. Podle informací, které má redakce k dispozici, by měl být díky tomu v nejbližších dnech vypracován protinávrh na úpravu toku řeky Moravy, kterým se posléze Zastupitelstvo bude muset zabývat. Kromě věcné stránky návrhu, který dotčení obyvatelé považují za kvalitnější, doufají také v to, že projednávání protinávrhu o několik týdnů zpozdí celou akci, což by mohlo pomoci k tomu získat čas. „Tak, aby alespoň obě ministerstva mohla celou věc v klidu prošetřit,” říká Inderka. Zahrádkářská kolonie leží na pravém břehu Moravy na Nových sadech již zhruba třicet let. Plán na její urychlené zrušení pochází z letošního roku, výpověď s roční lhůtou už zahrádkáři od Magistrátu jako majitele pozemků očekávají v nejbližší době.
-vb-

Další články