Zde může být vaše reklama.

Zátah v kanceláři náměstka Žáčka souvisí s protipovodňovými investicemi

Zátah v kanceláři náměstka Žáčka souvisí s protipovodňovými investicemi

11. 04. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Policie zasahuje od středečního rána v Olomouci v jedné ze stavebních firem a také v kanceláři náměstka primátora Filipa Žáčka (ČSSD). Policejní mluvčí Jaroslav Ibehej potvrdil, že zátah souvisí s protipovodňovými opatřeními. Ty byly v médiích i mezi veřejností v posledním roce, zejména v souvislosti s druhou a čtvrtou etapou, mnohokrát zmiňovány.

luneta banner

„Provádíme dozor nad úkony trestního řízení, které jsou v gesci Národní centrály proti organizovanému zločinu,“ uvedl náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár pro irozhlas.cz. Přesný důvod policejního zásahu na radnici dosud není znám, olomoucká radnice k věci do středeční 18. hodiny doposud nevydala žádné oficiální stanovisko. K věci se nevyjadřuje ani Povodí Moravy.

Problematika protipovodňových opatření během posledního roku rezonovala Olomouckem. Často diskutovaným problémem bylo upřednostnění problematické čtvrté etapy (vybagrování zahrádek na Nových sadech) kvůli termínu vyčerpání dotací, protože třetí etapa dosud nebyla připravena. V místě mělo povodí Moravy v plánu vybudovat metr a půl hluboký suchý poldr, který by ale podle propočtů, které si nechali zpracovat zahrádkáři, zadržel vodu jen přibližně na dvě minuty. Projekt měl současně další nedostatky, například nevyřešenou úpravu železničního mostu. Povodí Moravy s částí městské rady nicméně trvalo na jeho realizaci i přes protesty obyvatel. Jestli středeční zátah souvisí s urychleným čerpáním dotací na tuto etapu, není v tuto chvíli známo.

Kdo je Filip Žáček

Střední školu absolvoval na Gymnáziu v Hejčíně. Následné studium práv zahájil roku 2007 na UP v Olomouci a od roku 2011 v něm pokračoval na Panevropské vysoké škole v Bratislavě, kde také roku 2014 promoval. Je ženatý. Roku 2005 vstoupil do ČSSD a byl také předsedou olomouckého klubu Mladých sociálních demokratů. Do olomouckého zastupitelstva kandidoval poprvé v roce 2006, ovšem zvolen byl až ve o čtyři roky později, kdy se stal nejmladším olomouckým zastupitelem. Roku 2014 byl také zvolen do městské rady  a o rok později se stal po odstoupení Jaromíra Czmera náměstkem primátora. Do jeho kompetence připadly odbory majetkoprávní, právní a investic. 

-vb-

Další články