Zde může být vaše reklama.

Hranice postaví nový zimák, prý do dvou let. Za 70 milionů

Hranice postaví nový zimák, prý do dvou let. Za 70 milionů

30. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Veřejné bruslení, hokejové i krasobruslařské oddíly nebo krytá in-line plocha – to vše by mělo být za pár let dostupné v Hranicích. Město totiž usilovně pracuje na projektu nízkonákladového zimního stadionu, který by měl vyrůst v Žáčkově ulici. Hokejová hala má stát 70 milionů korun, město ale díky dotacím zaplatí jen 15 milionů.

Město počítá s tím, že novou halu postaví podle nízkonákladového projektu, který má k dispozici od Českého svazu ledního hokeje. Ten dlouhodobě podporuje výstavbu úsporných zimních stadionů ve městech do dvaceti tisíc obyvatel. Aktuálně bylo vybráno 24 měst, které mají od svazu přislíbené peníze, a Hranice jsou mezi nimi.

Banner Florcenter

„Nyní se čeká na výsledky jednání hokejového svazu s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy o výši poskytované dotace. Očekává se, že dotační peníze by měly pokrýt polovinu nákladů na výstavbu haly, tedy v našem případě zhruba 35 milionů korun,“ vysvětlil radní Robert Selzer, který má projekt na starost. O vládních penězích má být definitivně jasno v červenci. K tomu mají Hranice přislíbenou dotaci ve výši 20 milionů korun z Olomouckého kraje. Město by tak z vlastní kapsy zaplatilo za zimní stadion jen 15 milionů.

Veřejné  bruslení, hokejová mužstva i in-line a koncerty

Radnice již dříve převzala od svazu územní studii na stadion a zapracovala ji do svého územního plánu tak, aby mohl být realizován v současném sportovním arálu v Žáčkově ulici vedle hřiště s umělou trávou. Do konce června bude navíc hotová i studie proveditelnosti. Ta posoudí ekonomičnost provozu, využití haly a její konkurenceschopnost s přilehlými „zimáky“ v regionu, zejména v Novém Jičíně, Valašském Meziříčí a Přerově.

„Základem pro využití haly bude veřejné bruslení a bruslení škol a školek. Navíc v Hranicích a blízkém okolí máme okolo 15 amatérských hokejových klubů, které vlastní zimní stadion potřebují. Do budoucna lze samozřejmě uvažovat i o výchově hokejové mládeže nebo o krasobruslařských oddílech,“ dodává Robert Selzer. Hala by měla mít ledovou plochu k dispozici standardně od sprna do dubna. V letních měsících by měla sloužit hlavně pro in-linové bruslení a popřípadě také jako kulturní prostor k různým koncertům, výstavám a dalším akcím.

Pokud zastupitelstvo projekt stadionu v létě schválí, může město začít pracovat na jeho konkrétní podobě, vypracovat plány a zažádat o územní rozhodnutí a stavební povolení. „To by mohlo být vydáno v první polovině roku 2019 a po přidělení dotací by se mohlo začít stavět na jaře 2020,“ upřesňuje Selzer. Příjemcem veškerých dotací, investorem a vlastníkem zimního stadionu bude město Hranice.

Nejnovější technologie sníží provozní náklady

Hranický zimní stadion je koncipován jako nízkonákladová tréninková hala s kapacitou do 200 míst. V objektu budou použity nejnovější technologie mražení, vzduchotechniky a osvětlení, které ušetří městu spoustu peněz za provoz. Na „zimní“ osmiměsíční období se náklady odhadují na 2,5 milionu korun. „Na vstupném by se mělo vybrat zhruba 1,5 milionů korun a jeden milion by pak měla být dotace od města. To je velmi příznivá částká, pokud si uvědomíme, že například provoz Plovárny stojí město ročně zhruba 3,5 až 4 miliony korun,“ uzavírá Robert Selzer.

-ms-

Další články