Zde může být vaše reklama.

Přerov vykácí javory u Bečvy. Kvůli povodním je nahradí betonová zeď

Přerov vykácí javory u Bečvy. Kvůli povodním je nahradí betonová zeď

16. 08. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Alej na přerovském nábřeží Edvarda Beneše prořídne. Ode dneška se tu budou kácet javory – klen, mléč a stříbrný. Dendrologové ve zprávě o stromech konstatují, že jsou často napadeny dřevokazným hmyzem, houbami či jmelím a některé mají kvůli nedostatku místa a zástinu deformované koruny. Důvodem kácení je ale především stavba protipovodňové zídky, která má ochránit část Přerova v případě povodní.

„K zemi půjde v nadcházejících týdnech dvaapadesát stromů ze stromořadí,“ uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Jakmile bude postavena zídka, přijde na řadu výsadba 205 keřů, které budou z jedné strany betonovou stavbu lemovat. Celkově by tyto keře měly zabrat plochu okolo 314 metrů čtverečních.

„Odborníci navrhli strukturu keřů, které nebudou příliš výrazné a náročné na údržbu - měly by ale zídce dodat zelený, přírodní ráz. Zakoření tu například růže svraskalá, trojpuk drsný, mochna křovitá či zlatice převislá,“ doplnila Miroslava Švástová z přerovského magistrátu. Sazenice keřů, které půjdou do země na jaře roku 2017, budou o velikosti 60 až 80 centimetrů a podle projektu mají být vysazeny zhruba metr od zídky.

Nejedná se o první viditelný zásah do stromořadí, které už několik desetiletí na nábřeží Edvarda Beneše roste a je oblíbeným místem procházek místních lidí. Stromy původně lemovaly obě strany chodníku - v roce 2013 ale už padla jedna část javorů. Ty byly pokáceny kvůli špatnému stavu a také z důvodu přípravy na zídku - a následně byly plnohodnotně nahrazeny vzrostlými platany. „Na břehu Bečvy se krásně ujaly, takže se počítá s tím, že do stávajícího stromořadí bude v rámci náhradní výsadby vysazeno ještě dalších 11 platanů,“ doplnil primátorův náměstek Košutek.

Stavba protipovodňové zídky – včetně rekonstrukce přilehlého chodníku – začne ve druhé polovině srpna a bude stát zhruba 13 milionů korun. Zídka je součástí celého komplexu staveb, které Povodí Moravy v Přerově připravuje. Souhrnně mají tato opatření za cíl ochránit intravilán města před padesátiletou vodou.

-age-

Další články