Zde může být vaše reklama.

Advokát Burget mluvil o morálce v politice, teď jeho kancelář zastupuje Baláše, prostějovskou radnici i „úředníky z večírků“

Advokát Burget mluvil o morálce v politice, teď jeho kancelář zastupuje Baláše, prostějovskou radnici i „úředníky z večírků“

01. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nekonzistentnost a pokrytectví. To jsou slova, kterými lze směle označit názorový posun prostějovského advokáta Miroslava Burgeta. Před volbami podpořil opoziční Změnu pro Prostějov a mluvil o nutnosti morálky v politice. Teď jeho kancelář začala zastupovat prostějovskou radnici, ale i Baláše, Orálkovou a Cardu ve sporu s Hanáckým Večerníkem. Na naše dotazy nereagoval ani měsíc po jejich zaslání.

Volby do zastupitelstev obcí se konaly naposledy v říjnu 2014. Letos od nich uplynou tři roky. Od té doby se mnohé změnilo, i v prostějovské politice. Například názory jednoho z místních advokátů, Miroslava Burgeta.

Ten v těchto volbách veřejně podpořil Změnu pro Prostějov, tedy volební sdružení Pirátů, Strany zelených a nezávislých kandidátů. Partaj, která ve volbách slíbila zásadní změny v řízení města, získala přes 10 % a se čtyřmi mandáty skončila v opozici. V Radě města naopak začala působit koalice sociálních demokratů s komunisty a hnutím Pévéčko, vedeným „přeběhlíky“ z ODS Jiřím Pospíšilem a Ivanou Hemerkovou.

Burget ve volebních novinách Změny pro Prostějov uvedl na podporu tohoto volebního sdružení, že podporuje nové přístupy. „Jsem přesvědčen, že piráti jsou proudem nových názorů a myšlenek, které mají šanci obnovit mravnost politiky. Proto mají moji plnou podporu i pro prostějovský region,“ napsal na podporu opozičních politiků Burget.

Od svých názorů ale zjevně časem ustoupil. Na jednání radních letos 3. dubna bylo schváleno usnesení, že služeb jeho advokátní kanceláře město využije. „Rada města Prostějova rozhodla domáhat se právní ochrany proti nepravdivé mediální kampani vedené proti Statutárnímu městu Prostějovu, jeho orgánům a zaměstnancům, uzavřít smlouvu o poskytnutí právních služeb – právního zastoupení v těchto věcech s BURGET KALABIS advokátní kanceláří, s. r. o,“ stojí v usnesení radních s tím, že primátorka města Alena Rašková byla pověřena jednáním s advokátní kanceláří. Zvláštní ale je, že radní schválili smlouvu, aniž by znali její znění, usnesení totiž bylo navrženo primátorkou ústně. Důvěryhodnost ani nebudí fakt, že „nepravdivá mediální kampaň“ není nijak konkrétně definována a podřadit se pod ni dá skutečně leccos.

Advokátní kancelář BURGET KALABIS však začala konat – nejprve se obrátila na vydavatele Hanáckého Večerníku s žádostí o odpověď týkající se publikace fotografií z alkoholového dýchánku úředníků Lubomíra Baláše, Antonie Orálkové a Radima Cardy. Tito vysoce postavení úředníci prostějovské radnice ve svých kancelářích pili alkohol a kouřili, čímž porušili zákoník práce. Advokátní kancelář BURGET KALABIS nicméně na vydavatele Hanáckého Večerníku podala dvě žaloby a jedno trestní oznámení. O jeho podání už jsme psali zde.

Advokáta Burgeta jsme požádali o zodpovězení několika otázek. Nereagoval ani po měsíci od jejich zaslání. Znění dotazů naleznete níže pod článkem.

 

Jakub Čech

 

Otázky pro advokáta Miroslava Burgeta

- Jak vnímáte svou podporu Změny pro Prostějov, opoziční politické strany, po letech? V roce 2014 jste před volbami napsal toto: "Podporuji nové přístupy a jsem přesvědčen, že piráti jsou proudem nových názorů a myšlenek, které mají šanci obnovit mravnost politiky. Proto mají moji plnou podporu i pro prostějovský region."

- Je podle Vás konzistentní s dříve vyjádřením postojem o obnově mravnosti politiky, že nyní zastupujete prostějovskou radnici a její vysoce postavené úředníky v bizarním sporu, který se týká času požívání alkoholu na pracovišti?

- Jaký máte názor na působení Lubomíra Baláše ve veřejných funkcích (ať už se týká jeho komunistické minulosti a názoru na potírání náboženství, okrádání úředníků špatným určením platových tříd, vedlejšák v městských Vodovodech a kanalizacích, kde bere statitísce aniž by se vědělo za co, jeho neustálé porušování zákonů či dokonce páchání přestupku) ve světle Vašeho názoru o mravnosti?

luneta banner

 

SOUVISEJÍCÍ

„Úředníci z večírků“ se brání. Baláš, Orálková a Carda podali trestní oznámení na Hanácký Večerník

Komentář: Snaha Baláše dostat fotky „z večírků“ před soud lze pochopit jen těžko

Video uvnitř: Lahve, kam se podíváš - další snímky z prostějovské radnice!

Kouření na prostějovské radnici? Zakázáno, ale bez sankce

Vedoucí prostějovského stavebního úřadu měl skříň plnou tvrdého alkoholu. Máme foto

Tajemník Baláš přiznal alkohol na pracovišti. Bylo to na Silvestra, tvrdí

Jak se kalí na prostějovské radnici: slivovice už v sedm ráno

Další články