Zde může být vaše reklama.

Analýza: Kdo nahradí Baláše v čele prostějovské radnice?

Analýza: Kdo nahradí Baláše v čele prostějovské radnice?

24. 05. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš nastoupí s nejvyšší pravděpodobností 1. června na krajský úřad jako jeho ředitel. A začíná se řešit, kdo jej ve funkci na radnici nahradí. Hanácký Večerník přináší informace ze zákulisí prostějovské politiky a veřejné správy. V uplynulých dnech jsme mluvili s několika insidery z tohoto prostředí a známe tak nejskloňovanější jména na nejvyšší úřednický post ve městě.

Zásadní otázkou je, zda nástupcem Lubomíra Baláše bude někdo ze současných úředníků radnice či osoba zvenčí. Podle dřívějších informací byl hlavním favoritem šéf finančního úřadu Radim Carda, který by měl podporu bývalého primátora Miroslava Pišťák (ČSSD), s nímž roky spolupracoval na přípravě rozpočtu. Jenže Pišťákova podpora je u současných členů vedení města vnímána spíše kontraproduktivně a jeho vliv je tak na ústupu.

Zájem o funkci má podle některých zdrojů také ambiciózní vedoucí živnostenského odboru Antonie Orálková, která v minulosti vystupovala na propagačním videu jedné z pražských soukromých vysokých škol, kde mluví o problematice takzvaného adaptačního procesu. Orálková však není zcela oblíbena u členů vedení města, a proto její jmenování do funkce není příliš pravděpodobné. Faktem nicméně je, že ani Carda, ani Orálková na přímý dotaz Hanáckého Večerníku účast ve výběrovém řízení ani nepotvrdili, ani nevyvrátili.  Oba dva spojuje také to, že byli zachyceni na alkoholovém dýchánku v kanceláři šéfa stavebního úřadu Jana Košťála, který se uskutečnil za účasti tajemníka Baláše.  Stejně jako oni účast ve výběrovém řízení nevyvrátila vedoucí odboru kanceláře tajemníka Jana Orságová, o níž je řeč hlavně mezi úředníky. Jasno naopak má právnička města Květa Olašáková, která spolu s tajemníkem Balášem působí v Klubu personalistů. „Do výběrového řízení na tajemníka zdejšího magistrátu se hlásit nebudu,“ vyvrátila spekulace Olašáková.

reklama poutak

Mluví se však ještě o jednom horkém kandidátovi – tajemníkem podle některých chce být politik sociální demokracie a někdejší náměstek hejtmana Alois Mačák. Mačák v Prostějově před lety působil jako místostarosta a v politice skončil v září 2015, když vyšlo najevo, že bral od soukromých firem statisícové dary. Poté se Mačák o návrat dvakrát pokoušel – do krajských i sněmovních voleb získal slušnou nominaci prostějovské městské organizace. Na kandidátní listinu ale neprošel, protože jeho pozice ve vyšších patrech sociální demokracie je slabá. O Mačáka v čele úřadu by zřejmě stála prostějovská primátorka Alena Rašková, jeho jmenování by uvítali i úředníci, kteří jsou přesvědčeni, že by jim kvůli své nízké kvalifikaci nemluvil do jejich práce. „Vůbec by neměl páru, co děláme, tak by byl klid,“ vyjádřil se o něm nelichotivě jeden z nich. Na e-mailový dotaz Mačák, aktuálně pracující v pražské kanceláři DT – výhybkárny, nereagoval. Podle aktuálních informací byla ale jeho účast ve výběrovém řízení jen ve fázi úvah, které byly z řady důvodů ukončeny.

V politickém zákulisí padlo i jméno bývalého ředitele prostějovského Finančního úřadu Pavla Michalce. Ten však podle našich zdrojů nemá nakloněné představitele sociální demokracie, a tak je jeho jmenování spíše nereálné.

Po jmenování Baláše na kraj zřejmě bude jasněji. Nyní je jisté jen to, že o funkci bude velký boj a jednání uvnitř vládnoucích struktur budou složitá, protože potenciálních uchazečů je více a jednotliví politici mají různé favority.

Jakub Čech

Další články