Zde může být vaše reklama.

Augustin končí v radě města i obchodní akademie, komunisté jej potopili

Augustin končí v radě města i obchodní akademie, komunisté jej potopili

27. 10. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Kauza obviněného komunistického radního Prostějova Josefa Augustina pokračuje. Poté, co jej ve středu radní města odvolali z komisí přichází o další funkce. Chystá se rezignovat na post radního města a předsedu školské rady Obchodní akademie. O problému dnes jednali místní komunisté.

"Výkonný výbor OV KSČM Prostějov po projednání schvaluje postup radních Statutárního města Prostějova zvolených za KSČM v případě hlasování o usnesení rady č. 6995 ze dne 26. 10. 2016," stojí v dnešním stranickém usnesení, které má Hanácký Večerník k dispozici. Jak další komunističtí politici Josef Šmíd a Jaroslav Šlambor hlasovali, však zjistit nelze. Záznamy o hlasování radních město nezveřejňuje, zákon to neukládá.

Komunisté dále odhlasovali, že oceňují rozhodnutí Josefa Augustina rezignovat na funkci neuvolněného radního Statutárního města Prostějov stejně jako odstoupit z funkce předsedy Školské rady Obchodní akademie v Prostějově ke dni 31. 10. 2016. Právě proti účasti člověka odsouzeného za krácení daní ve školském orgánu protestovali v září studenti Obchodní akademie. Informace o tom, že Augustin opouští post radního dobrovolně je také nová, ještě ve středu vše nasvědčovalo tomu, že o odvolání kontroverzního politika budou v pondělí rozhodovat zastupitelé.

Výbor dále vyzval Josefa Augustina, aby odstoupil z postu zastupitele Statutárního města Prostějova. To je otázka, která zaměstnává prostějovské koaliční politiky, pro které je důležité, zda můžou s Augustinovým hlasem počítat.

Živo kolem Josefa Augustina je od pondělí, kdy vyšlo najevo, že Augustin byl opět obviněn z krácení daní.  V úterý opozice vyzvala k jeho rezignaci, k požadavku se posléze přijala centrála komunistů. Ve středu jej některých funkcí zbavili radní, ve čtvrtek kauzu projednala místní organizace KSČM.

Augustin také skončil ve správní radě Národního domu. Podle informací, které Hanáckému Večerníku potvrdil jednatel Jan Páleník, mu vypršelo funkční období. Jeho nástupce bude volit v pondělí zastupitelstvo.

Aktualizováno 28.10.: Od aktivit stále ještě radního Augustina (rezignaci podal k 31. říjnu) se distancoval i Svaz mladých komunistů Československa. Žádá odchod ze všech politických funkcí.

-jač-

Další články