Zde může být vaše reklama.

Augustin stanul před soudem. Vyvázl s podmínkou a zákazem praxe advokáta

Augustin stanul před soudem. Vyvázl s podmínkou a zákazem praxe advokáta

21. 06. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

S uznáním viny, podmínkou a dvouletým zákazem činnosti advokáta od prostějovského Okresního soudu v úterý odpoledne odešel komunistický politik Josef Augustin. Jednání, které netrvalo ani dvě hodiny, tak přineslo jasný výsledek trestního stíhání, které vyšlo najevo už v říjnu loňského roku. Rozsudek zatím není pravomocný, případ zřejmě skončí u Krajského soudu v Brně.

Hlavní líčení v kauze nepodávání daňových přiznání, kterého se po léta dopouštěl prostějovský koaliční zastupitel Josef Augustin, odstartovalo v úterý ve 14 hodin. Případ řešila soudkyně Ivona Otrubová, která už Augustinovy problémy s daněmi řešila před lety. Tehdy jej uznala vinným a uložila mu pokutu 100 tisíc korun, kterou však následně zrušil brněnský odvolací soud.

Veřejné vytížení komunisty Augustina

Nynější projednání začalo přednesením obžaloby z úst státního zástupce Jaroslava Miklendy, který kauzu úspěšně dovedl před soud. „Jakožto advokát v období let 2010 – 2014 nezajistil řádné vedení daňové evidence a nepodával daňová přiznání, a to i přes výzvy Finančního úřadu,“ přečetl Miklenda, v čem obžaloba spatřuje Augustinovu vinu. Neuhrazené daně byly ve výši 401 tisíc a Augustin je již před soudním projednáním uhradil.

Ten se k trestnému činu doznal a vyjádřil nad tím lítost. „Bylo to způsobeno pracovním vytížením i zdravotními problémy,“ kál se Augustin a zmínil jako jednu z příčin i „veřejné vytížení“. Narážel tak na svou politickou činnost, kdy jako radní šéfoval kulturní komisi, působil ve dvou školských radách, v několika dalších komisích v Prostějově i na kraji a také na radnici oddával novomanžele. Většinu funkcí opustil vloni v říjnu, když vyšlo obvinění najevo, zastupitele města ale, i přes výzvy KSČM, zůstal

Vypovídal i vězeň, který Augustinovi vykradl kancelář

Soud v kauze vyslechnul dva svědky – Augustinova daňového poradce, ale také jeho bývalého klienta Zdeňka Pekaře, který je ale nyní ve výkonu trestu za vykradení Augustinovy kanceláře. „Spor mezi nimi by vydal na román,“ vyjádřil se jeden z insiderů v roky se táhnoucím sporu dvou mužů. „Po mé těžce nemocné mámě Augustin žádal, aby na něj převedla svůj byt kvůli mému údajnému dluhu jeden milion korun,“ uvedl mimo jiné odsouzený Pekař. Jeho tvrzení ale Augustin kategoricky popřel. „Paní Pekařová mi byla sympatická, já jí pomohl do Rehabilitačního ústavu. Že by toto po ní chtěl, to je naprosto iluzorní,“ vyjádřil se Augustin. Pekařova výpověď však neměla na rozhodnutí soudu větší vliv.

Jako advokát by to měl znát, myslí si soudkyně

V závěrečné řeči navrhoval státní zástupce Miklenda zákaz výkonu advokacii na dvě léta, peněžitý trest 100 tisíc a podmínku. „Dokazování se neodchýlilo od obžaloby. Jako advokátovi mu bylo zřejmé, jaké povinnosti vůči státu má, notabene když byl za podobnou činnost jednou odsouzen,“ uvedl v závěrečné řeči Miklenda.

Naproti tomu obhájce Josefa Augustina Josef Staněk usiloval o podmíněné zastavení trestního stíhání. „Návrh trestu je naprosto nepřiměřený,“ kroutil hlavou advokát obžalovaného Augustina.

Soudkyně Otrubová nakonec dala z větší části za pravdu státnímu zástupci. Augustinovi zakázala advokátní praxi na dva roky a stanovila dobu odnětí svobody půl roku s podmínečným odkladem ve výši 18 měsíců.  „Závěr, že daňová přiznání nepodával, je naprosto nezpochybnitelný. Činil tak v úmyslu přímém. On věděl, že je povinen vést evidenci. Toto povědomí vyplývá už z toho, že je advokátem,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Ivona Otrubová.

reklama poutak

Augustin i KSČM k rozsudku mlčí

Na dotazy novinářů, jak rozsudek hodnotí, Augustin fakticky neodpovídal. „Bez komentáře,“ řekl a poté ještě několikrát zopakoval, a to i na dotaz, kdy se vyjádří. Posléze dodal, že si počká na písemné vyhotovení verdiktu.

Rozsudek odmítá komentovat také předseda OV KSČM Prostějov Ludvík Šulda.

 

Jakub Čech

Další články