Zde může být vaše reklama.

Boj o kandidaturu Chalánkové: exposlankyně má podporu olomoucké organizace TOP 09

Boj o kandidaturu Chalánkové: exposlankyně má podporu olomoucké organizace TOP 09

21. 05. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Rozhodnutí výkonného výboru TOP 09, který neschválil kandidaturu bývalé poslankyně strany Jitky Chalánkové do Senátu v prostějovském obvodě, se vzepřela část straníků. Podporu Chalánkové ale minulý týden vyjádřil krajský výbor v Olomouckém kraji. Debaty o podpoře Chalánkové odráží pnutí ve straně, která má konzervativní i liberální členy.

Bývalá poslankyně a lékařka Jitka Chalánková plánovala do Senátu kandidovat už delší dobu. Podporu jí ale nevyjádřil výkonný výbor TOP 09, za kterou sedm let ve sněmovně působila. Podle poslance Dominika Feriho jsou důvodem nepodpory „kontroverzní výroky a aktivity“ bývalé poslankyně.

PODROBNĚ: TOP 09 zarazila kontroverzní exposlankyni kandidaturu do Senátu

Teď se však Chalánkové zastala její domovská krajská organizace. Krajský výbor TOP 09 Olomouckého kraje přijal v této věci v pondělí 14. května usnesení, ve kterém žádá Výkonný výbor TOP09 o schválení její kandidatury. „Vzhledem k tomu, že výbory kraje a regionu mi vyjádřily podporu a požadují schválení mé kandidatury, tak vyčkám, zda se touto záležitostí bude zabývat‎ Výkonný výbor TOP09 dne 7. června. Podpory regionu si nanejvýš vážím. Důvody, kvůli kterým nedošlo podle mých informací ke schválení žádného usnesení, Vám nejlépe zodpoví předseda strany pan Pospíšil, eventuálně paní místopředsedkyně Adamová,“ odkázala Chalánková na čelní představitele strany. „Paní Chalánková bohužel ve straně, jak jsem pochopil z rozpravy, vyvolává celou řadu rozpaků. Často vystupuje prostřednictvím médií proti straně, proti členům,“ uvedl předseda strany Jiří Pospíšil pro Echo24. Podle místopředsedkyně Markéty Pekarové Adamové nejde hledat jednotné odůvodnění, když se jednalo o rozhodnutí kolektivního orgánu a každý jeho člen může mít své vlastní důvody.

,Strana, kde polovina členů vedení nemá názor‘

Zastánci Chalánkové však zdůrazňují, že nedošlo k jednoznačnému odmítnutí její kandidatury, pouze nebyla schválena. Zhruba polovina členů se zdržela hlasování, což reálně znamená, že usnesení nezískalo většinu hlasů pro.

Prostějovský zastupitel Aleš Matyášek, který je členem regionálního výboru strany a patří v ní ke konzervativnímu křídlu, postup vedení kritizuje. „Děsí mě, že strana, která by chtěla řídit stát a být státotvorná, má ve výkonném výboru polovinu členů, kteří nemají názor. Nejsem si jistý, jestli všichni kdo se zdrželi, byli opravdu proti,“ uvedl Matyášek pro Hanácký Večerník. Zastává názor, že TOP 09 by měla do voleb postavit člověka z vlastních řad. „Chtěli bychom znát důvody, proč když máme svého kandidáta, který má velkou šanci na úspěch, protože je známý přes svou práci, jak v parlamentu, tak v regionu, proč bychom ho neměli podpořit? Koho jiného?“ pokládá řečnickou otázku Matyášek.

„Konzervatismus není klerikální dogmatická ideologie,“ tepe Chalánkovou Kania

Negativně proti Chalánkové na sociálních sítích vystupuje člen TOP 09 z Brna, podnikatel a majitel soukromých škol Ondřej Kania, který patří mezi mladé výrazné tváře strany. „Paní Chalánková představuje ultrakonzervativní politiku, která v dnešní době je spíše vidět ve stranách jako SPD, či u pánů Foldyny a Klause ml. Její rétorika a postoje se dle mého názoru neslučují s hodnotami moderní proevropské strany,“ uvedl Kania. Na náš dotaz, jaké postoje má na mysli, vyjmenoval: „Hysterická kampaň proti Norsku, foceni se u stánku islám v ČR nechceme, prohlášení ze single žena se vymyká přirozenému řádu věci, tažení proti pěstounské péči, a podobně.“ Zdůraznil, že je rozdíl mezi konzervativním smýšlením a „klerikální dogmatickou ideologií“.

Chalánková na jeho slova reagovat nechce. „Jako jediná poslankyně jsem prosadila zvýšení odměn dlouhodobým pěstounům.  Vyjádření pana Kanii komentovat nebudu,“ reagovala.

Chalánková chce podporu KDU-ČSL, ta už staví Fidrmuce

Rovněž Matyášek potvrzuje, že roli hrají rozpory týkající se směřování strany mezi její konzervativní a liberální částí. „I předseda Pospíšil je reprezentantem spíše liberálního směru a mám pocit, že ,topka‘ tento směr trochu nabírá," uvažuje.

Chalánková chce do voleb získat také podporu dalších středopravicových stran. „Krajský výbor TOP09 v Olomouckém kraji schválil usnesení, ve kterém deklaruje ochotu TOP09 podpořit kandidáta KDU-ČSL do Senátu ve volebním okrsku Šumperk-Jeseník pana Brože a vyzývá vedení strany, aby jednala s vedením KDU- ČSL o možné podpoře mé osoby ze strany KDU- ČSL v okrsku Prostějov,“ vyjádřila se Chalánková. KDU-ČSL přitom už v Prostějově svého kandidáta představila, bývalého ředitele Cyrilometodějského gymnázia a náměstka ministra školství Jaroslava Fidrmuce.

 

Jakub Čech

Další články