Zde může být vaše reklama.

Cedule „babišovcům nenaléváme“ je v pořádku, rozhodla inspekce

Cedule „babišovcům nenaléváme“ je v pořádku, rozhodla inspekce

18. 07. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Nový vývoj má případ cedulí v kavárně Ivety Valentové na plumlovském zámku. Nápisy, které měly podle voliče hnutí ANO 2011 diskriminovat tuto skupinu občanů, jsou podle šetření České obchodní inspekce v pořádku.

„Příznivcům hnutí ANO nenaléváme. Opájejte se úžasností Vašeho předsedy.“ Nebo „Babišovi voliči nechť se laskavě zařadí na konec fronty.“ Tak znějí cedule visící v kavárně, kterou v areálu zámku v Plumlově, nedaleko od Prostějova, provozuje živnostnice Iveta Valentová.

Nelíbily se ale jednomu ze zákazníků. „Vyjádřil se, že je to jako bychom nenalévali černochům. Jenže to je něco úplně jiného, jednak bychom si to tam nikdy nenapsali a pak, černochem se člověk narodí, kdežto volit hnutí ANO je dobrovolný čin, za který by ti lidé měli nést odpovědnost,“ uvedla Iveta Valentová, která tak chtěla poukázat na absurditu politiky prosazované Andrejem Babišem proti podnikatelům.

Kvůli cedulím do kavárny v červnu dorazila kontrola České obchodní inspekce, právě na základě podnětu. Jeden z úředníků se kavárnice zeptal, jestli si může něco dát, když je příznivcem hnutí ANO. „Já jsem mu odpověděla, že stojí dobře na konci fronty a že jestli umí číst, tak ať si objedná. Načež si on objednal rum a já jsem mu oznámila, že asi číst neumí, viz druhá cedule,“ popsala průběh kontroly Iveta Valentová

Teď Valentová obdržela vyrozumění inspekce, podle kterého se porušení zákona nedopustila. „Diskriminací spotřebitele se rozumí takové jednání, včetně opomenutí, kdy se s jinou osobou ve srovnatelné situaci, a to z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru a dle skutečností popsaných v úředním záznamu ze dne 10. 6. 2017 se nejednalo o rozlišení na základě žádného z výše uvedených důvodů vyjmenovaných v antidiskriminačním zákoně,“ stojí v písemném sdělení České obchodní inspekce, které má HV online k dispozici.

Sama Valentová rozhodnutí vítá. „Jsem ráda, že zdravý rozum zvítězil. Je mi líto toho pána, který to udání podal, že nebude spokojen,“ říká s ironií sobě vlastní Iveta Valentová.

Hanácký Večerník přinese v příštích dnech rozhovor s Ivetou Valentovou.

 

Jakub Čech

 

reklama poutak

 

SOUVISEJÍCÍ

Voličům Babiše nenaléváme. Kvůli ceduli čelí kavárna kontrole

Po zavření Špalíčku jsme dostali několik nabídek na kavárnu, říká Iveta Valentová

Konec kavárny Ivety Valentové v prostějovském Špalíčku budí emoce i po dvou letech

Další články