Zde může být vaše reklama.

Faltýnkovi trafiky zůstávají. Koalice jeho odvolání z Vodovodů a technických služeb ani nezařadila na program

Faltýnkovi trafiky zůstávají. Koalice jeho odvolání z Vodovodů a technických služeb ani nezařadila na program

12. 09. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Návrh opozice na odvolání pravé ruky Andreje Babiše, kontroverzního politika Jaroslava Faltýnka z představenstva prostějovských Vodovodů a kanalizací a dozorčí rady společnosti FCC Prostějov nebyl zařazen ani na program jednání. Radniční koalice jej smetla ze stolu, podporu však nezískal ani od některých zastupitelů, kteří se deklarují jako opoziční.

O odvolání poslance vydaného k trestnímu stíhání Jaroslava Faltýnka z orgánů dvou městských společností usiloval zejména opoziční zastupitel Petr Kapounek (Piráti/Změna pro Prostějov). Jeho návrh podpořilo celkem osm zastupitelů. Spolu s ním také kolegové ze stejného zastupitelského klubu Jan Navrátil a František Fröml. Přidali se také Aleš Matyášek a Aleš Nevrla z TOP 09, Zuzana Bartošová z KDU-ČSL nebo Hana Naiclerová s Františkem Švecem z Klubu nezávislých zastupitelů. Pro návrh však nehlasoval předseda kontrolního výboru a zastupitel za lidovce Petr Kousal, známý tím, že již v minulosti průšvihy radniční koalice zametal pod koberec. Hlasování se zdržel také zastupitel Marek Moudrý z TOP 09, o jehož napojení na radniční koalici se v prostějovských kuloárech již diskutovalo.

Faltýnek, který je stále členem zastupitelstva, se jeho jednání prakticky neúčastní. Nedorazil ani na pondělní jednání. Přestože na projektoru při jednání byl veden jako „omluven“, administrativa radnice na jeho stůl připravila informační materiály. „Je otázka, zda se opravdu předem omluvil, protože ani to u něj v minulosti nebylo zvykem,“ vyjádřila se opoziční zastupitelka Hana Naiclerová.

Faltýnkova absence na zastupitelstvech je však vysoká. Za necelé tři roky se uskutečnilo 24 jednání zastupitelstva. Faltýnek se z šesti ani neomluvil, dorazil na deseti z nich, ovšem v sedmi případech odešel ještě před skončením.

PŘEHLED: Faltýnek je v Prostějově stále zastupitel. Na jednání ale prakticky nechodí

reklama poutak

V kontextu účasti Faltýnka v představenstvu Vodovodů a kanalizací však vychází najevo jeho pokrytectví. Ještě před dvěma lety řekl v Otázkách Václava Moravce, že v představenstvech městských firem by neměli být politici. Zdůraznil, že tam má být management a politici mají být v dozorčích radách. „Bohužel se toto prohlášení nepromítlo v činech a pan Faltýnek na funkci ve VaK Prostějov dosud, ani po dvou letech od tohoto prohlášení, nerezignoval,“ zdůraznil zastupitel Petr Kapounek v důvodové zprávě ke svému návrhu.

Zastupitelé jej ale smetli ze stolu a odmítli o něm vůbec jednat. Pozice Jaroslava Faltýnka tak je zjevně i nadále velmi silná.

Na odměny členů orgánů Vodovodů a kanalizací Hanácký Večerník upozornil již před časem ZDE. Připomínáme proto příjmy člena představenstva problematické městské společnosti Faltýnka do listopadu 2015:

 

2010

2011

2012

2013

2014

2015*

Jaroslav Faltýnek

203 490

205 715

234 093

234 093

233 996

221 792

 

 

Jakub Čech

Další články