Zde může být vaše reklama.

Historička poskytla novinám rozhovor o Židech. Dostala od ředitele Muzea Zádrapy důtku

Historička poskytla novinám rozhovor o Židech. Dostala od ředitele Muzea Zádrapy důtku

16. 10. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

O chování vedení Muzea a galerie v Prostějově k zaměstnancům toho bylo napsáno už hodně. Teď však je potvrzena další informace dokreslující atmosféru v kulturní instituci. Její ředitel Daniel Zádrapa (ČSSD) udělil důtku historičce Marii Dokoupilové za to, že své odborné znalosti sdělila bez jeho souhlasu novináři.

Když v roce 2014 nastoupil do funkce ředitele prostějovského Muzea bývalý radniční památkář a člen ČSSD Daniel Zádrapa, způsobilo to v organizaci nemalé změny. Odejít muselo šest zaměstnanců, kteří nebyli u jeho zástupkyně Kamily Husaříkové oblíbené. Zbývající pracovníci začali čelit nátlaku a vyhrožování. „Kolegové mi řekli, že se se mnou nesmí bavit, ani s ostatními „vyhozenými“ zaměstnanci, ani nesmí na veřejnosti mluvit o dění v muzeu – to jim pan ředitel přikázal na poradě. Nesměli mě ani pouštět do muzea, ačkoliv jsem byla ještě zaměstnancem,“ vyjmenovala své zkušenosti Irena Loubalová, někdejší muzejní konzervátorka. Atmosféru v instituci letos potvrdily i další dvě již bývalé zaměstnankyně – plánovaná vedoucí Muzejní kavárny Nikola Hoňková a muzejní pedagožka Jitka Svozílková. Ta je již druhou zaměstnankyní na této pozici, která raději dobrovolně dala výpověď. „Důvodem mého odchodu byly pracovní podmínky, ať už plat nebo chování vedení Muzea, konkrétně pana ředitele Zádrapy a jeho zástupkyně Husaříkové. Kritizoval moje programy pro školy, jenže na žádném ani nebyl. Tvrdil mi, že dělám málo, i když jsem dělala za dvě pedagožky,“ vyjádřila se už před časem Svozílková.

Ta však Hanáckému Večerníku potvrdila zásadní informaci.

reklama poutak

Historička Marie Dokoupilová pracující v prostějovském Muzeu se již léta zabývá dějinami prostějovských Židů. O tématech s nimi souvisejících publikovala řadu odborných textů. V květnu 2016 proto byla požádána redaktorem Mladé fronty DNES Michalem Šverdíkem o poskytnutí rozhovoru na téma související s historií Židů v kontextu zvažované rehabilitace starého židovského hřbitova. Z rozhovoru, který je dostupný ZDE je ale patrné, že Dokoupilová se zaměřovala pouze na fakta a do vlastních úsudků, například ve vazbě na složitou politickou situaci okolo bývalého hřbitova, se nepouštěla. Například na dotaz novináře, co vidí za neochotou města k plánované rehabilitaci, reagovala: „To mohu těžko posoudit a vlastně bych se nerada do takového hodnocení vůbec pouštěla.“

Za poskytnutí rozhovoru, navíc nepohodlnému novináři, který upozorňoval na řadu kontroverzí souvisejících se Zádrapovým vedením, byla Dokoupilová potrestána. „Dostala důtku, že mluvila s novinami bez souhlasu ředitele,“ potvrdila Svozílková.

Sama Dokoupilová věc nechtěla komentovat. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ reagovala na dotaz HV.

Na dotazy Hanáckého Večerníku v této věci nereagoval ani ředitel Muzea a galerie v Prostějově Daniel Zádrapa.

 

Jakub Čech

Další články