Zde může být vaše reklama.

Inspektorát práce dal za pravdu okrádaným úředníkům: Prostějov porušil zákon

Inspektorát práce dal za pravdu okrádaným úředníkům: Prostějov porušil zákon

18. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Zápletka se špatným zařazením zaměstnanců prostějovského magistrátu do platových tříd má překvapivé rozuzlení. Z dokumentu, který má redakce Hanáckého Večerníku k dispozici vyplývá, že Státní úřad inspekce práce uznal, že radnice porušovala zákoník práce. Primátorka vyvození odpovědnosti vůči tajemníkovi Balášovi neplánuje.

S podnětem ke kontrole na to, zda jsou zaměstnanci některých odborů Magistrátu města Prostějova správně vypláceni, se na Státní úřad inspekce práce obrátil právník Stavebního úřadu Radoslav Strouhal, který minulý týden poskytl Hanáckému Večerníku rozhovor.

Nyní nad tajemníkem Lubomírem Balášem, který je za problém odpovědný, spadla klec. Inspektoři z ostravského oblastního inspektorátu totiž dali za pravdu okrádaným úředníkům. „Nevyplácením platu za období únor 2014 až leden 2017 porušila kontrolovaná osoba (Statutární město Prostějov – pozn. red.) ustanovení zákoníku práce,“ sdělil vedoucí oddělení inspekce Martin Melecký. Nejednalo se však o jediné pochybení prostějovské radnice. „Vzhledem k tomu, že má kontrolní vzorek zaměstnanců v pracovních smlouvách a v pracovních náplních sjednaný druh práce technik a dle katalogu je přesné označení referent územního plánovaní a stavebního úřadu, provede kontrolovaná osoba úpravu druhu práce tak, aby druh práce odpovídal katalogovému názvu funkce,“ stojí dále v písemnosti, kterou má redakce k dispozici. „Informace o výsledku kontroly provedené inspektorátem práce  nevystihuje situaci přesně, zákon byl porušen od roku 2010, nikoliv od roku 2014 až 2017, rovněž doplatek byl poskytnut pouze za poslední 3 roky, nikoliv za celou dobu, co byl zákon soustavně porušován," vyjádřil se k novému stanovisku inspektorátu Radoslav Strouhal s tím, že se na instituci ještě pravděpodobně obrátí.

reklama poutak

Že se záležitost u inspekce řeší, ještě nedávno popírala prostějovská primátorka Alena Rašková. „Žádné porušení povinností vyplývajících z právních předpisů, vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci v souvislosti se zařazením zaměstnanců do platových tříd nebylo řešeno,“ uvedla ještě na konci března prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD), když se já na věc dotázali opoziční zastupitelé Změny pro Prostějov. Tou dobou však už radnice byla pod kontrolou inspekce, jak jsme psali zde. Zda primátorka opravdu neměla o věci informace nebo vědomě uváděla zastupitele v omyl, je otázkou.

Odpovědnost však Rašková vyvodit neplánuje. Když se jí na zastupitelstvu dotázal Tomáš Blumenstein (ODS), kdy bude vypsáno nové výběrové řízení na tajemníka, začala argumentovat Balášovými diplomy a certifikáty. Jak jsme ovšem minulý týden upozornili, hodnotící dotazníky museli povinně vyplňovat zaměstnanci magistrátu a výsledek tak může být zkreslený. „Jestliže Město Prostějov dlouhodobě je považováno za jedno z nejlepších měst v republice, je vyhodnoceno jako nejkvalitnější úřad, jeden z pěti nejlepších úřadů v republice, tak je to určitě i díky vedení magistrátu, tedy tajemníka a vedoucí odborů. (…) Nevidím důvod, proč bych měla tajemníka odvolávat a vypisovat nové řízení. Možná mně to vysvětlíte, ale já ho teda nevidím,“ vyjádřila se na plénu zastupitelstva primátorka Rašková.

Jakub Čech

Další články