Zde může být vaše reklama.

Intriky, lži a manipulace. V Prostějově se rozpadlo hnutí ANO

Intriky, lži a manipulace. V Prostějově se rozpadlo hnutí ANO

16. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

V pondělí otřásla Prostějovem zpráva, kterou rychle převzala i celostátní média. Část členů prostějovského hnutí ANO jej opustila a to zejména tři zastupitelé za hnutí ANO – Hana Naiclerová, František Švec a František Filouš. A ti nyní hovoří o důvodech, z jakých ke štěpení došlo a upozorňují na nedemokratické praktiky Babišova hnutí a jeho čelných oblastních představitelů.

Podle informací lídryně prostějovského hnutí ANO Hany Naiclerové z pondělního večera, prostějovskou buňku opustila celkem šestnáct členů z původních čtyřiačtyřiceti. „Ostatní se rozmýšlí," dodala Naiclerová.

Jsou to jen prázdné fráze


Tou nejzásadnějí zprávou je však vystoupení tří prostějovských zastupitelů Hany Naiclerové, Františka Filouše a Františka Švece. Všichni tři jsou známi svou pravidelnou ostrou kritikou vedení města. Informaci, že se rozpadl zastupitelský klub hnutí ANO, sdělila členům zastupitelstva prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD). Všichni tři vystoupivší si zastupitelský mandát ponechají. „V zastupitelstvu města Prostějova budeme pracovat jako nezávislí podle zásad, na kterých bylo Hnutí ANO 2011 původně postaveno. Předvolební hesla, pod kterými jsme získali důvěru veřejnosti, pro nás nejsou prázdné fráze. V tom se zásadně lišíme od předsedy oblasti Zdeňka Šestořáda a všech těch, kterým tyto jeho názory nevadí a dlouhodobě je tolerují," sdělili ve společném prohlášení dnes již nestraníci Hana Naiclerová, František Filouš a František Švec.
„Narážíme na vyjádření pana Šestořáda, že sliby voličům, že to na radnici prověříme, nejsou volební program, jsou to volební hesla a prázdné fráze," vysvětlil na dotaz Hanáckého Večerníku František Filouš.
Mezi dalšími, kteří postupně hnutí ANO opustili, je také prostějovský zpěvák Ondřej Provazník. „Důvodem tohoto mého roku je způsob vedení a "řízení" oblastní a krajské organizace, se kterým nemohu souhlasit, a které se silně odklonilo od původních myšlenek a zásad Hnutí ANO 2011," vyjádřil se stručně na sociální síti Provazník.
Tato vyjádření tak naráží na dlouhodobé neshody v hnutí ANO. Už v černu 2015 opustili zastupitelé hnutí ANO František Jura a Marcela Župková zastupitelský klub. Důvodem byl jejich nesouhlas s nekonstruktivní politikou a údajným „osočováním a provokacím" ze strany jejich kolegů. Konkrétní příklady, v čem s lidmi okolo Hany Naiclerové nesouhlasili, nikdy neobjasnili. „Vůbec nám dosud neřekli, co děláme špatně či s kterým naším prohlášením nesouhlasí, přestože jsme jim předkládali písemné zprávy," zdůrazňuje František Filouš.

 

Manipulace se zápisy a informační embargo


Názorové neshody však zřejmě nebyly jediným důvodem tohoto kroku. Ve svém prohlášení dále dnes již bývalí členové hnutí ANO hovoří o tom, že „za pomoci intrik a manipulací si nejen pánové Šestořád a Okleštěk snaží udělat z prostějovské organizace ANO svého vazala". O co se přesně jedná, jsme se zeptali Hany Naiclerové. „Absolutní informační embargo, neposílají se zápisy z ničeho, nevíme co se řeší, co kdo říká, manipuluje se se zápisy, píší se v nich nepravdy, dříve jsou věci v médiích než v mailu od oblastního předsednictva," vyjmenovala interní způsoby uvnitř hnutí ANO Hana Naiclerová.
Jaroslav Faltýnek, místopředseda hnutí ANO a prostějovský zastupitel, řekl v rozhovoru pro echo24, že „odpadlíci prosazovali destruktivní politiku, s níž zbytek organizace, i když je tu v opozici, nesouhlasil a rozchod byl tak logickým krokem". S tím souhlasí krajský předseda hnutí ANO a poslanec Ladislav Okleštěk. „Náhlý odchod dvanácti členů z naší prostějovské oblasti mě sice mrzí, protože nedělá dobré jméno hnutí ANO, ale respektuji ho a popravdě mě příliš nepřekvapil."
Pro hnutí ANO se jedná o vážný problém, protože prostějovská organizace není zdaleka jediná, jíž se tato situace týká. A sám Jaroslav Faltýnek přiznává, že neví jak jej zastavit. ANO se tak dostalo před krajskými volbami do složité situace.


-jač-

Další články