Zde může být vaše reklama.

Jak malej Jarda: Přísahal, že zaplatil flastr, jenže nezaplatil

Jak malej Jarda: Přísahal, že zaplatil flastr, jenže nezaplatil

12. 11. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Bývalý prostějovský zastupitel ČSSD Petr Sedláček má problém. Když před několika měsíci vypovídal v přestupkovém řízení v případu, kde byl obviněn bývalý náměstek primátorky Zdeněk Fišer (ČSSD), prohlásil, že pokutu za to, že jím a Fišerem vedená společnost neodevzdává účetní závěrky, uhradil. Jak ale sdělil Krajský soud, pokuty dodnes uhrazeny nebyly. Za přestupek nepravdivé svědecké výpovědi Sedláčkovi hrozí pokuta až 20 000 Kč.

videoprojektory web

Bývalý první náměstek primátorky Prostějova Zdeněk Fišer působil v 90. letech jako předseda představenstva Družstva dělnického domu. Spolu s ním v představenstvu byl i Petr Sedláček, pozdější zastupitel Prostějova, v současnosti místostarosta Dělnické tělocvičné jednoty Prostějov a jednatel společnost Vít Spáčil – prádelny a čistírny. Právě platnost jednání Dělnické tělocvičné jednoty (DTJ), na kterém došlo ke změně v jejím vedení, před časem zpochybnil Okresní soud, když vyhověl žalobě bývalého starosty DTJ Vojtěcha Tesaře. Sedláček se tak právě na puči v organizaci jako aktivní sociální demokrat podílel, stejně jako byl činný v představenstvu Družstva dělnického domu. Toho dělnického domu, který se po čase z kulturního zařízení přeměnil na  supermarket. Družstvo dělnického domu si nicméně založilo společnost Sevmen, jejímiž jednateli byli právě Fišer a Sedláček. Jejím předmětem má být obchodní a zprostředkovatelská činnost. Společnost ale roky nedodržovala své povinnosti a neodevzdávala účetní závěrky. Kromě toho radní Prostějova Fišer je v současnosti pravomocně uznán vinným, že v povinném majetkovém přiznání, které musí jako veřejný funkcionář každý rok odevzdávat, neuvedl, že ve společnosti byl činný jako jednatel. Společnost navíc poté, co Fišer i Sedláček na své funkce rezignovali, skončila v likvidaci. Fišer se už v červnu 2017 obhajoval, že společnost SEVMEN ani nezahájila podnikatelskou činnost. „V účetnictví byl nulový pohyb a následné hlášení je vacátní,“ uvedl Fišer, aniž by specifikoval, co výrazem „vacátní“ myslí. Ústav pro jazyk český Akademie věd jej totiž mezi českými slovy neeviduje. V současnosti s tímto slovem najdeme několik výstupů na internetu: všechny obsahově navazují na Fišerovo vyjádření pro Hanácký Večerník. Kdo má pravdu – Sedláček nebo soud? Když Fišerův přestupek, za který je pravomocně uznán vinným, řešil Městský úřad v Litovli, Sedláček k němu byl předvolán jako svědek. „Až v roce 2015 obdržel z Krajského soudu v Brně pokutu ve výši 5.000,- Kč za to, že společnost Sevmen zaslali roční uzávěrku. Volal tam a sdělil jim, že společnost Sevmen žádnou činnost nevykonává. Pokutu uhradil a ihned začal vyřizovat odstoupení z funkce jednatele společnosti Sevmen,“ parafrázoval jeho výpověď v Rozhodnutí ze dne 10. srpna 2018 úředník Miroslav Havran. Tvrzení, že pokuta byla uhrazena, ale odporuje realitě. „Pořádkové pokuty nebyly k dnešnímu dni uhrazeny,“ potvrdila 24. září mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Angyalossy.


„Jste pisálek, co škodí jiným lidem“

Když jsme o vyjádření požádali samotného Sedláčka, přiznal, že si už není jistý, komu pokutu uhradil a že jich dokonce v souvislosti s podnikáním s Fišerem bylo uděleno více. „Vzhledem k dlouhé době již si přesně nevzpomínám, kdy jsem pokutu uhradil. Ale nebylo to firmě Sevmen, protože ta nefungovala a nebylo to zřejmě ani Krajskému soudu, protože ten mohl pokutovat jen firmu a ne osoby. Zřejmě jsem uhradil pokutu finanční správě,“ uvedl Sedláček s tím, že kdy to bylo, již neví a žádné doklady o tom nemá. Považuje to za svou osobní záležitost. „Také Vás žádám a zakazuji Vám tyto mé osobní informace kdekoliv zveřejňovat. Považuji Vás za nedůvěryhodného pisálka, který se snaží škodit jiným lidem,“ uzavřel své e-mailové vyjádření redaktorovi Hanáckého Večerníku. Podle zákona o některých přestupcích platí, že kdo úmyslně podá nepravdivou svědeckou výpověď ve správním řízení, může být potrestán pokutou až 20 000 Kč.

Jakub Čech

Další články