Zde může být vaše reklama.

Jak se tvoří hodnocení prostějovského magistrátu: úředníci musí povinně vyplňovat dotazníky spokojenosti

Jak se tvoří hodnocení prostějovského magistrátu: úředníci musí povinně vyplňovat dotazníky spokojenosti

12. 04. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovská primátorka Alena Rašková (ČSSD) obhajovala tajemníka magistrátu Lubomíra Baláše tak, že magistrát má dobrá hodnocení od občanů a získal i ocenění „excelentní úřad“. Jak jsme ale zjistili, zaměstnanci magistrátu museli formuláře povinně vyplňovat a výsledky jsou tak velmi zkreslené.

Tajemník prostějovského magistrátu Lubomír Baláš je známý tím, že si potrpí na diplomy, například dokladující kvalitu jím řízeného úřadu. Když jej primátorka Alena Rašková (ČSSD) obhajovala před zastupiteli, neopomněla zdůraznit, že prostějovský magistrát byl vyhodnocen jako „excelentní úřad“.

Jenže toto i podobná ocenění jsou pro smích i samotným zaměstnancům magistrátu. Ti totiž znají okolnosti, za jakých se město k podobným výsledkům výzkumů dostane. A jeden z nich o tom promluvil pro Hanácký Večerník, pod slibem zachování jeho anonymity.

Průzkumy spokojenosti klientů se podle něj provádějí tak, že dotazníky jsou položeny na chodbách úřadu. „Pracovníci dostanou od svých vedoucích pokyn, aby vypsali několik kladných dotazníků, aby měl pan tajemník radost. Sám jsem při posledním průzkumu vypsal šest dotazníků, kolegové obdobně,“ popsal náš zdroj šokující postupy, po nichž následuje chlubení, kolik občanů je spokojeno s výbornou prací magistrátu.

Když se ovšem jedná o hodnocení úřadů v rámci projektů třetích osob, například ministerstva, tak výzkumy provádějí tazatelé. „Když průzkum dělají studenti ve vstupní chodbě, je to podobné, neví, kdo je zaměstnanec a kdo klient, takž rovněž několikrát hodnotíme sami svůj odbor za klienty, jak jsme se vším spokojeni. Na základě těchto nesmyslů se potom tvoří různá hodnocení, která jsou předkládána zastupitelům a ti tleskají kvalitě svého tajemníka. Prostě – „národ chce být klamán“. To jsem nevymyslel já to, to Joseph Goebbels,“ doplnil zaměstnanec radnice s úsměvem.

To ovšem není jediný způsob, jak tajemník magistrátu Lubomíra Baláš umně manipuluje se členy vedení města. „Baláš je velkým zastáncem moderních řídících a analytických metod benchmarking, CAF, a dokonce funguje i jako školitel těchto procesů. Z tohoto přesného součtu nepřesných čísel potom vytvoří grafy, které předkládá politikům, aby ukázal, jak úřad dobře pod jeho vedením funguje.  Jsem přesvědčen, že řada dotyčných vůbec netuší, co tyto grafy znázorňují,“ uzavřel náš zdroj z magistrátu.

O vyjádření naše redakce požádala obě tiskové pracovnice magistrátu. Za týden nedorazila žádná odpověď.

 

Jakub Čech

Další články