Zde může být vaše reklama.

Je Olympijské centrum dotační podvod? Černošek má vedení Prostějova v hrsti

Je Olympijské centrum dotační podvod? Černošek má vedení Prostějova v hrsti

21. 03. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Něco tady smrdí, až hrůza. Spolek Prostějov olympijský totiž poslal na ministerstvo žádost o dotaci, o které jeden z členů spolku, město Prostějov, nevěděl. Současně se ale v této žádosti město zavázalo být po finanční stránce garantem pro případ, že to nedopadne.

luneta banner

O prostějovském olympijském centru už regionální i celostátní média popsala tuny papíru. Projekt šetřila policie, během určitého období zůstal bez přislíbených dotací a hrozil mu krach. Jak ale vyplývá z dokumentů, které se Hanáckému Večerníku podařilo získat, ve hře je i dotační podvod ve výši 110 milionů korun. Dva partneři totiž bez vědomí třetího poslali žádost na ministerstvo o peníze, a do papíru napsali, že ten třetí za všechno ručí. Opozice v Prostějově je znovu na nohou, tentokrát je to ale velmi vážné. A dokumenty nezpochybnitelně ukazují na Miroslava Černoška, vlivného lobbistu a kontroverzního sportovního bosse. Ten totiž spolu s Ladislavem Oklešťkem za Olomoucký kraj podal na ministerstvo školství žádost o poskytnutí dotace, a bez vědomí statutárního města Prostějova, které je ve spolku Prostějov olympijský třetím partnerem, zavázali město k placení provozních nákladů. Primátorka Rašková o věci nevěděla, a potvrdila to na posledním zastupitelstvu do záznamu. Projekt, jehož celkové investiční náklady činí 111 milionů korun, tak možná kvůli celému podvodu zkrachuje. Problematická je především věta na přelomu stran 34 a 35 v uvedené studii. Ta říká, že „členové spolku zavedou do svých finančních plánů náklady na provoz“. Zastupitelstva obou, totiž města Prostějova ani Olomouckého kraje, o tom však nejednala, jedná se tedy o lživou informaci. „Na můj dotaz primátorka Rašková odpověděla, že MŠMT o lživých údajích ve studii proveditelnosti a zatajení půjčky informovat MŠMT nehodlá,“ uvedla pro HV zastupitelka Prostějova Hana Naiclerová. Podle jiných svědků si měla primátorka Rašková dokonce stěžovat, že ji Černošek s Oklešťkem obcházejí. Jinými slovy, město Prostějov se v této studii, která je přílohou žádosti o dotaci, k něčemu zavazuje, ale neví o tom.

Zatajená půjčka i náklady na provoz. Primátorka prý na věc upozornit nechce
Dokumenty zaslané na ministerstvo ale mají i jiný problém: totiž zatajenou ústní půjčku 23 milionů korun z loňského roku, kterou byly kryty faktury společnosti OHL ŽS v době, kdy ministerstvo neposílalo peníze. Ze zmíněné studie udržitelnosti, kterou dostali k dispozici všichni prostějovští zastupitelé a má ji k dispozici i Hanácký Večerník, nicméně vyplývá, že ji nebude z čeho splatit...

Celý text ve vydání HV 22. března 2018.

Další články