Zde může být vaše reklama.

Kauza diplomky: Kam zmizely Jurovy závěrečné práce z vysokých škol?

Kauza diplomky: Kam zmizely Jurovy závěrečné práce z vysokých škol?

07. 11. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Když nový prostějovský primátor předával před několika týdny ocenění Knihovník roku, řekl: "Byl jsem u zrodu této ankety, protože si velmi vážím práce knihovníků. Věnují jí všechen volný čas, jsou nápadití a dávají do toho srdce," pravil pateticky Jura. Jestli bude knihovníky milovat i poté, co zjistili, že neexistují jeho závěrečné práce ze dvou vysokých škol, je otázka. Kam se ztratily?

jaro_banner_web


Po Jurově práci se slehla země František Jura podlé svého životopisu vystudoval nejprve management sportu v Olomouci, poté andragogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze. Nedávná kauza několika politiků, kteří opsali svoje diplomky, tak má nyní ještě barvitější pokračování: Jura zřejmě nic neopsal, ale je možné, že dokonce ani nenapsal. Přestože bakalářské a diplomové práce jsou ze zákona veřejně dostupné, jeho zmizely.

Kde jsou Jurovy závěrečné práce?

Práci z olomoucké FTK nedokáže najít ani katalog Knihovny Univerzity Palackého, ani specializovaný server thesis.cz, k dovršení všeho ale jeho bakalářská práce z roku 2007 neexistuje ani fyzicky v archivu Fakulty tělesné kultury, kam se ji naši redaktoři vypravili v doprovodu knihovníků UP hledat. Jura, který se pyšní titulem Mgr., a podle kopie diplomu, kterou má redeakce HV k dispozici, jej získal v roce 2010 v Praze na UJAK, má ovšem i jiný problém: tvrdí, že v Praze vystudoval fakultu, která neexistuje, a ani tato jeho závěrečná práce se nedá nalézt...

Editorská poznámka: hodinu po uzávěrce tištěného vydání nám po 5 dnech hledání potvrdila Univerzita Jana Amose Komenského Praha, že se Jurova diplomová práce nakonec našla. Redakce ji podrobně prostuduje. Její dodatečné nalezení nemění nic na tom, že práce není v seznamu a že bakalářská z Olomouce zmizela tak jako tak.

Celý text v tištěném HV 8.11.2018

Další články