Zde může být vaše reklama.

Kauzou Manthellan by se měla zabývat Policie, říká Roman Vejmola

Kauzou Manthellan by se měla zabývat Policie, říká Roman Vejmola

16. 07. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Do budovy prostějovského kulturního domu se neinvestuje a prostějovští koaliční zastupitelé se v souvislosti s aférou budoucí obchodní galerie vystavují riziku trestního stíhání. To řekl v rozhovoru pro Hanácký Večerník bývalý jednatel Společenského domu Roman Vejmola.

Kauza obchodní galerie, která má vyrůst na místě současného prostějovského kulturního domu, hýbe již řadu let městem. Důležitý okamžik nastal letos v červnu – Krajský soud v Brně zamítl žalobu, kterou se společnost Prior domáhala zrušení smlouvy mezi městem Prostějov a investorem plánované galerie, kterým je společnost Manthellan, za níž stojí lidé okolo kontroverzního Richarda Morávka.

Hanácký Večerník nyní přináší další pohled na tuto kauzu. Roman Vejmola působil jako jednatel Společenského domu, řídil tedy několik let chod „kulturáku“. Když se stal nepohodlným, došlo v roce 2014 ke zrušení této společnosti a budova přešla pod Domovní správu. Návrh zrušit tuto společnost podpořilo jen osmnáct zastupitelů a prošel tak jen velmi těsně převahou jediného hlasu.

Kauze Manthellan se Roman Vejmola věnuje jako málokdo v Prostějově. Položili jsme mu proto několik otázek k aktuální situaci.

 

V minulosti jste působil jako jednatel Společenského domu, pak se Vás ale potřebovali zbavit a společnost Společenský dům zrušili. Jak se podle Vás daří budově kulturáku nyní?

Do budovy se s ohledem na nejasný vývoj neinvestuje – jako důvod se uvádí očekávaná demolice, ale ta se opakovaně odkládá a takový důvod v případě selhání na úseku bezpečnosti provozu určitě neobstojí. Takže budově se dařit dobře nemůže. Majitel – město – ale musí o budovu řádně pečovat a udržovat ji bezpečnou a způsobilou pro plnohodnotný provoz. Na to má magistrát řadu posudků a odborných zpráv. Ale ta potřebná řádná péče je v tuto dobu s velkým otazníkem.

Krajský soud rozhodl tak, že žalobu Prioru zamítl. Kdo ale opravdu prohrál a kdo je vítěz?

Formálním vítězem je nesporně investor a lidé na něj napojení. Ovšem radovat se z toho, že zničující smlouva nadále platí je na hlubší zamyšlení. Navíc tím vzniká prostor pro právní zmatek, kdy bude nutno vyhlásit nový záměr v souladu se současnou legislativou a nastane nová bitva o jeho podobu. Takže pořád ještě může nastat situace, že vítěz prohraje.

Co dělá podle Vás město v kauze Manthellan celá léta špatně?

Město deset let dumalo o nákupu kulturáku od Oděvního podniku, mám na mysli léta 1996-2006 a dalších deset let neví co s ním. Nemá jasný cíl. A jen dodám, že je taky potřebné si vyjasnit – kdo je to „město“.  Koalice (bývalá i současná) podává veřejnosti nejednotný a nejednoznačný výklad o tom, co vlastně v centru chceme a kolik nás to bude stát.

Město má vlastní vinou uzavřenou nevýhodnou smlouvu s investorem a za šest let se na tom nic nezměnilo. Ta smlouva je nyní formálně platná, ale pokračovat podle ní je rizikové a může to způsobit městu značnou škodu. Nynější stav je výsledkem řady zbytečných chyb a ústupků a řešení je v nedohlednu.

Celá záležitost Manthellan je poměrně spletitá a zamotaná. Myslíte, že by některé okolnosti již měly řešit orgány činné v trestním řízení?

Prozatím by se asi řešil trestný čin ve stadiu přípravy nebo pokusu, pro úplnost dodám, že mám na mysli čin „sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“. Už jsem zaznamenal v zastupitelstvu hlasování, které směřuje ke sjednání finanční výhody pro investora, ke škodě městu.  Všichni zastupitelé o tom vědí a koaliční většina se musí rozhodnout, jak bude v dané věci postupovat příště.

Není nadále možné, aby se investor neustále pokoušel vynutit si ústupky ve formě odpuštění výstavby společenského sálu nebo tuto povinnost upravoval a podmiňoval placením technologií, techniky a vybavení sálu a dále placením nájmu řádově v milionech (cca 5-10 mil. Kč ročně) se závazkem na pět, deset nebo dokonce 15 let. Město nesmí být projektem Manthellanu zatíženo – jinak platí výše uvedené.

A kdo by si podle Vás měl jít „sednout“?

Pár podpisů už na smlouvách, posudcích a zprávách najdeme – pokud se k tomu časem vypočítá nějaká ta značná škoda, bude to jasné.

 

-jač-

Další články