Zde může být vaše reklama.

Kde se vzalo 23 milionů na olympijské centrum? Nevím, tvrdí hejtman Ladislav Okleštěk

Kde se vzalo 23 milionů na olympijské centrum? Nevím, tvrdí hejtman Ladislav Okleštěk

07. 02. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovské olympijské centrum doprovází kontroverze a nevyjasněné otázky už od samého začátku. Jak jsme upozornili už před časem, než spolek Prostějov olympijský dostal na rozestavěnou tělocvičnu dotaci, vypůjčil si od Tenisového klubu 23 milionů na základě ústní dohody, která však může být neplatná. Původ peněz je neznámý.

O stavbě takzvaného olympijského centra se mluví už léta. Čelní představitelé Prostějova argumentovali přislíbenou dotací Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, přestože o ní nebylo rozhodnuto. Vloni v květnu však došlo k policejnímu zásahu na ministerstvu a posléze i k obvinění náměstkyně Simony Kratochvílové, která měla oblast v gesci. Náhle došlo k zastavení dotací do sportu. Tou dobou už byla ale tělocvična rozestavěná, ale bez finančního krytí. Už v dubnu tak za spolek Prostějov olympijský dojednal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO) půjčku ve výši 23 milionů korun. „V Prostějově došlo dne 19. 4. 2017 k ústní dohodě, že ze strany spolku Tenisový klub Prostějov jako zapůjčitele bude poskytnuta spolku Prostějov olympijský, z. s. jako vydlužiteli peněžitá zápůjčka ve výši 23 milionů Kč,“ uvedla vedoucí odboru kancelář ředitele Krajského úřadu Svatava Špalková. Jenže ve formě uzavření půjčky je problém. „Tato ústní dohoda je podle našeho názoru obcházením zákona, který jasně říká, že musí být o smlouvě nějaký záznam. V konečném důsledku by pak smlouva měla být neplatná, pokud nebude v náležité formě zveřejněna do 3 měsíců od uzavření v registru smluv,“ vyjádřila se analytička Oživení Šárka Trunkatová. Že si je spolek Prostějov olympijský vědom povinností vyplývajících ze zákona o registru smluv přitom potvrzuje to, že ve veřejné evidenci několik smluv sám zveřejnil.

NAHRÁVKA ZDE: Tělocvična za miliony: Faltýnkova nahrávka, lži v žádosti o dotaci a program šitý na míru

Původ 23 milionů je však opředen tajemstvím. Prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová už před časem upozornila na fakt, že Tenisový klub Prostějov takové prostředky podle zveřejněných účetních závěrek nevygeneroval.  „Vím, kde je zdroj peněz, ale nebudu o tom mluvit,“ vyjádřila se prostějovská primátorka Alena Rašková pro deník MF Dnes. Když jí stejnou otázku položil Hanácký Večerník, nereagovala vůbec.

Po několika urgencích nám však odpověděl olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk. „Neznám původ peněz,“ sdělil stručně.

Ústní půjčku přitom kritizuje i krajská opozice. „Pokud bych si tuto situaci vztáhla na obec, že by si starosta půjčil bez vědomí zastupitelstva na nějakou veřejnou akci peníze pouze ústně, tak to vidím jako nějaké sci-fi. Je vidět, že si tady hoši opravdu dělají, co chtějí,“ okomentovala to pro MF Dnes zastupitelka Blanka Kolečkářová (STAN). Podle informací MfD už ministerstvo na projekt uvolnilo 39,1 milionu korun.

 

Jakub Čech

Další články