Zde může být vaše reklama.

Koho bude volit prezidentem Jan Jun?

Koho bude volit prezidentem Jan Jun?

11. 01. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Prostějovský evangelický farář Jan Jun deklaruje volbu Jiřího Drahoše prezidentem České republiky. Své důvody popsal v anketě pro Hanácký Večerník.

Jan Jun je prostějovským farářem Českobratrské církve evangelické. Aktivně bojuje proti hernám ve městě, je členem spolku Hanácký Jeruzalém a podílel se na dopise křesťanských církví o podpoře rehabilitace starého židovského hřbitova. Pravidelně vystupuje ve veřejném prostoru. Některé jeho články jsme publikovali v Hanáckém Večerníku.

„Letošní prezidentské volby připadají na rok, kdy si připomínáme sté výročí vzniku naší republiky. Budu volit toho, kdo navazuje na myšlenky, které při zrodu našeho státu stály a zařadily jej do demokratického světa: úcta k pravdě nad námi, respekt vůči druhému člověku a slušnost vůbec, úcta ke vzdělání ve smyslu kultivace, nebagatelizování a nezesměšňování duchovních hodnot, respekt k pravidlům.  Od prezidenta očekávám, že nebude populista. Že bude oslovovat ne naše nízké pudy (hněv, strach, pomstychtivost), ale to lepší v nás (zájem o druhé, touhu po dobru a kráse).  Moc si přeji, aby to byl člověk dialogu,“ popsal Jun, jak si představuje vlastnosti prezidenta.

„Vůbec mi nevadí, pokud není politický matador: naopak v tom vnímám jistou záruku, že bude opravdu prezidentem všech (a snad se mu podaří rozeštvaný národ sjednotit).  Vůbec mi nevadí, jestli není zábavný, na první pohled výrazný či „charizmatický“ (s těmi kdo dokáží zaujmout a rozpoutat vášně mají moderní evropské dějiny již přece dostatek zkušenosti).  Naopak si cením toho, že odpovědně váží každé slovo.  Ale také se umí upřímně rozhořčit, když narazí na nefér jednání.  Myslím, že potřebujeme ne technokrata moci, ale důvěryhodného a slušného člověka (a věřím, že si najde dobré a kompetentní spolupracovníky). Mám radost, že takových vidím mezi kandidáty několik, volit budu Jiřího Drahoše,“ uzavřel svůj příspěvek do ankety Hanáckého Večerníku evangelický farář Jan Jun.

Jakub Čech

Další články