Zde může být vaše reklama.

Komunistická kandidátka do Senátu Böhmová je v insolvenci. Může za to kapitalismus, tvrdí předseda strany

Komunistická kandidátka do Senátu Böhmová je v insolvenci. Může za to kapitalismus, tvrdí předseda strany

24. 09. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Finanční skandál vyplouvá na povrch o kandidátce do Senátu za Komunistickou stranu Čech a Moravy Zuzaně Böhmové. Jak zjistil Hanácký Večerník na podnět insidera prostějovské politiky, Böhmová je v insolvenčním řízení. Podle jejího vyjádření se do platební neschopnosti nedostala svou vinou a poprala se s ní. KSČM v dluzích problém nevidí.

Dluhové problémy Zuzany Böhmové vznikly v důsledku úvěrů od společností GE Money bank, Cetelem i Home Credit. „Čestně prohlašuji, že úvěry mně poskytnuté věřiteli jsem převážně používala na chod domácnosti a výdaje pro svou dceru, která se aktivně věnuje sport. Z částky na živobytí od mého manžela jsem nebyl schopna vyjít. Začala jsem splácet úvěr úvěrem a neuvědomila jsem si, jak tyto dlužné částky narůstají,“ zdůvodnila Böhmová v únoru 2013, proč na soud podala žádost o oddlužení.

Podle Naiclerové korupční riziko

Insolvenční řízení aktivní političky a potenciální členky Senátu je ale problém podle ekonomky a prostějovské zastupitelky Hany Naiclerové. „Uznávám, že je to smutný příběh mámy, která se uvrhla do dluhů, možná chtěla dělat to nejlepší pro dítě. Ale senátor nemůže být někdo, kdo řeší úvěr úvěrem a neuvědomí si, že mu narůstají dluhy. Nicméně politik v takto velkých finančních potížích je sám o sobě velkým korupčním rizikem,“ komentuje případ Naiclerová.

Podle samotné Böhmové insolvenční řízení skončí na konci září a tedy ještě před volbami do Senátu. „Vzhledem k tomu považuji tuto skutečnost za pro mne úspěšně ukončenou a tedy žádným způsobem neovlivňující mou další práci a tedy ani kandidaturu do Senátu PČR. Šlo o etapu mého života, která vyplynula z mé nelehké životní situace, ve které jsem se ne vlastní vinou nacházela. Navzdory tomu se mi podařilo žít, tvrdě pracovat a vychovat zodpovědně mou dceru. Domnívám se, že nejsem v současném kapitalistickém systému, který příliš nebere ohledy na lidi, jediná, která se do této situace ne svou vinou dostala a poprala se s ní. Vyšla jsem z ní posílena a také poučena do budoucna,“ odpověděla na dotazy Hanáckého Večerníku Böhmová.

KSČM: To kapitalistický systém může za problém naší kandidátky

Problém v insolvenční minulosti nevidí ani předseda Okresního výboru KSČM Ludvík Šulda. „O insolvenci naší kandidátky jsem informován a udivuje mne, že Vás zajímá skutečnost, která skončí v měsíci září toho roku. Tudíž si myslím, že skončení insolvenčního řízení nebude mít jakýkoli vliv na případný výkon veřejné funkce paní Böhmové,“ vysvětlil Šulda s tím, že je třeba se zabývat příčinami, proč k tomu došlo. „Současný kapitalistický systém nahnal mnoho lidí do dluhových pastí a skutečně to není pouze o finanční gramotnosti. Přeji Vám, aby se Vás tato nepříjemná skutečnost nikdy nedotkla. Až po té byste věděl, na co se máte ptát, o čem vůbec mluvíte a na co se ptáte a získal byste více taktu,“ napsal redaktorovi HV Šulda. Dotaz jak dluhy vznikly, přitom sama Böhmová ponechala bez odpovědi.

 

Jakub Čech

Další články