Zde může být vaše reklama.

Krádež v kanceláři komunisty Augustina se nového projednání před soudem nedočká

Krádež v kanceláři komunisty Augustina se nového projednání před soudem nedočká

08. 03. 2017 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Odsouzený Zdeněk Pekař měl podle pravomocných rozsudků spáchat několik trestných činů, mimo jiné vykrást advokátní kancelář prostějovského komunistického politika Josefa Augustina. Nyní Pekař požádal o obnovu řízení kvůli tomu, že Augustinem předložené účetní doklady, kterými byla prokázána škoda po krádeži, jsou podvrhy. Jeho návrh však byl soudem smeten ze stolu s tím, že to na obnovu řízení nestačí.

Návrh odsouzeného Zdeňka Pekaře na obnovu řízení projednával prostějovský okresní soud v úterý ráno ve veřejném zasedání. Samotný Augustin se k soudu nedostavil, přišla ale jeho stranická kolegyně a komunistická zastupitelka Ivana Copková.

Nejprve dostal prostor sám odsouzený, aby představil svůj návrh. „Nebyl jsem na jaře 2013, kdy se případ před soudem projednával, v dobrém psychickém stavu. Do tohoto stavu mě dostal i pan doktor Augustin, když antedatoval vypovězení plné moci,“ začal odůvodňovat svůj návrh na obnovu řízení sám odsouzený Zdeněk Pekař. Dodal, že se snaží obnovit řízení v případech trestného činu podvodu a krádeže. „Způsobil jsem zmatky v účetnictví, ne úmyslný podvod,“ vysvětloval, ovšem po čase ho soudkyně Adéla Pluskalová zarazila. „Tyto důkazy byly provedeny v řádném řízení před soudem,“ odpověděla mu s tím, že pokud existují nové skutečnosti, nechť je předloží. „Pan Augustin byl v roce 2008 odsouzen za krácení daní. Já jsem odsouzen za to, že jsem měl krást v jeho kanceláři. Nyní je obviněn za to, že nepodával žádná daňová přiznání. Jak důvěryhodné jsou jeho účetní doklady?“ položil řečnickou otázku Pekař. Poukázal na to, že ani jeden z Augustinem předložených dokladů svědčících o výši škody, kterou měl Pekař krádeží v advokátní kanceláři způsobit, neobsahuje pokladní číslo z účetnictví. Pekař Augustinovy účetní doklady označil za podvrhy. „V řádném trestním řízení soud nevycházel jen z účetních dokladů, ale i z výslechu doktora Augustina,“ oponovala mu soudkyně Pluskalová.

Obnovu řízení pochopitelně odmítla přítomná státní zástupkyně Gabriela Bílková. „Pan odsouzený jen polemizuje se skutkovými zjištěními z proběhlého trestního řízení. I kdyby pan Augustin nevedl účetnictví, nelze z toho dovodit, že ta hotovost v jeho kanceláři nebyla,“ uvedla Bílková, když dostala prostor se k návrhu vyjádřit. „Skutečnost, že účetnictví pana Augustina neexistuje je podle mě sama o sobě důvodem pro obnovu řízení,“ nesouhlasil odsouzený Zdeněk Pekař.

reklama poutak

Po krátké přestávce soudkyně Pluskalová vyhlásila usnesení, kterým návrh na obnovu procesu zamítla. „Nebyly zjištěny nové skutečnosti, které by odůvodňovaly obnovu řízení. Hodnocení důkazů bylo provedeno v řízení, které bylo ukončeno pravomocným rozsudkem soudu,“ zdůvodnila Pluskalová své rozhodnutí.

„Připadám si jak ve středověku. Církev řekla, že Země je placatá a církev má přece vždycky pravdu,“ uvedl Pekař, který už usiloval o podání stížnosti ministrem spravedlnosti a podával i dovolání k Nejvyššímu soudu. Neúspěšně. Teď se pokusí o stížnost ke Krajskému soudu proti úternímu rozhodnutí. Obnovou řízení před soudem by mohl dosáhnout snížení trestu, který si odpykává ve vězení. Státní zástupkyně Bílková se možnosti podat stížnost na místě vzdala.

Jakub Čech

Další články